Заведенията негодуват срещу проверките по Черноморието

Сезонът бил съсипан от прекомерния контрол

Заведенията негодуват срещу проверките по Черноморието

Сдружението на заведенията в България (СЗБ) изпрати до медиите декларация, в която изразява загриженост за случващото се в българските черноморски курорти.

„На фона на множеството проблеми пред туристическия сектор, обусловени както от геополитическата среда (най-вече пренасочването на туристическия поток от Турция към България), така и от липсата на достатъчно кадри с необходимите умения и опит, вместо да подпомогнат туристическия сектор, със своите действия българските институции допълнително влошават бизнес средата.

Непремереното публично говорене на отговорни представители на институциите нанесе тежък удар върху потока от туристи и постави ангажираните в сферата на туристическите услуги в силно затруднено положение. Активно афишираните мерки за сигурност практически липсват, а широко прокламираното засилено полицейско присъствие (вкл. за пропускателни пунктове) се оказаха медиен балон, чийто единствен ефект бе резкият отлив на туристи“, се посочва в изявлението.

„Вместо да коригира откровено неадекватното си поведение, държавата вкара в действие целия си арсенал от механизми за институционален натиск върху бизнеса, който ежедневно е подложен на проверки от всякакво естество. В резултат на това, принципно недостигащият персонал е принуден, вместо да съсредоточи усилията си към качественото и своевременно обслужване на клиентите, да ангажира вниманието и времето си с „обслужване“ на контрольори. От друга страна, непрекъснатото присъствие на контролни органи в заведенията създава у клиентите усещане за наличието на нередности и вреди на общия имидж на търговските обекти, а това води до допълнителен спад на оборотите“, казват още ресторантьорите.

Те посочват още, че прекомерният контрол бил точно толкова вреден, колкото и липсата на контрол и се оплакват от липсата на подкрепа от страна на институциите.

Асоциацията настоява незабавно да бъде прекратен прекомерният административен натиск и проверките на контролните органи да бъдат ограничени до обичайната им (в неактивния сезон) степен на активност.

Действително, ресторантьорите имат причина да негодуват, след като стана ясно, че след проверките на данъчните по Черноморието са излезли „на светло“ над 200 млн. лв. 

Коментари: 0