Заведенията отварят частично от днес

При няколко изисквания

Заведенията отварят частично от днес

Снимка: Unsplash

3107 ~ 1 мин. четене
Заведенията с градини и тераси могат да отворят за посетители от днес, 6 май. За целта те трябва да спазят няколко изисквания. 

Условието е масите да бъдат на разстояние метър и половина една от друга и на всяка от тях да не сядат по повече от четири души или едно семейство. Персоналът трябва да е със защитни маски за лице, а масите и столовете да се дезинфекцират след всеки посетител. На видни места трябва да има и диспенсери с дезинфектант за свободно ползване от клиентите. 

Заповедта за частичното отваряне на заведенията бе издадена от здравния министър на 3 май и променена само два дни по-късно. Първоначално на ресторантьорите бе позволено да отворят, като разположат масите на 2.5 метра отстояние. След недоволството на бранша обаче то беше намалено на 1.5 метра.

Ресторантьорският сектор бе един от най-силно ударените от мерките срещу разпространението на коронавируса. Не само затвориха много заведения, но и редица работодатели бяха принудени да съкращават персонал. Разхлабването на ограниченията сега идва като глътка въздух, други обаче гледат на него с опасения, че може да доведе до още загуби. 
Коментари: 0