Заведоха дела срещу Тръмп за получаване на подаръци като президент и бизнесмен

Заведоха дела срещу Тръмп за получаване на подаръци като президент и бизнесмен

Снимка: БТА

500 ~ 1 мин. четене
Генералните прокурори на щата Мериленд и на столичния федерален окръг Колумбия разшириха вчера делата, заведени срещу президента на САЩ Доналд Тръмп за получаване на подаръци от чуждестранни и щатски правителства, обвинявайки го вече не само като президент, но и в личното му качество на бизнесмен, предаде Асошиейтед прес. 

Според правни експерти, цитирани от АП обаче, тези нови ходове вкарват конституционната клауза за възнагражденията в "неясни юридически води", тъй като досега тази клауза е била интерпретирана само като отнасяща се до президентите в официалното им качество на държавни глави. 

Делото, заведено във федерален съд в Мериленд, е едно от няколкото, което оспорва връзките на Тръмп с неговите бизнес начинания и отказа му да ги изостави, докато е президент. 

Според двамата прокурори-ищци това, че чужди правителства използват притежавани от Тръмп хотели и други негови недвижими имоти, е нарушение на конституционната клауза за възнагражденията, която забранява на президента да приема чуждестранни подаръци и пари без разрешението на Конгреса, отбелязва АП. 
Подкрепи Economic.bg