Здравната каса дължи 100 млн. лв. за лечение в чужбина

Българи са лекувани най-често в Германия, Белгия и Израел

Здравната каса дължи 100 млн. лв. за лечение в чужбина
3710 ~ 1 мин. четене

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е натрупала почти 100 млн. лв. задължения, лекувайки българи в чужбина. По-голямата част от сумата е натрупана от бившите ръководства на здравноосигурителния орган, предаде в. „Монитор“.

Според д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на касата, в задължението се включват и лихвите, които се трупат след изминаването на 18 месеца, без да бъде платено лечението. Доскоро тези санкции не важха за хиругичните операции.

НЗОК дължи най-големи суми на болници в Германия, а по-малки – на такива в Белгия и Израел.

Всеки български гражданин има правото да се лекува зад граница, стига комисия от здравноосигурителния орган да постанови, че за него няма подходяща терапия в България.

В чужбина се лекуват и наши сънародници, които са се разболяли там, но са здравноосигурени у нас. Във всеки от тези случаи, НЗОК изплаща средствата до размера, който би струвало лечението и в България.

До края на годината задължението на Касата към аптеки, осигуряващи на пациентите безплатни и намалени лекарства ще е около 50 млн. лв., обяви д-р Кокалов. 

Според надзорника дължимите суми за последното тримесечие на тази година ще бъдат преведени през първото на 2016 г.

Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз (БЛС), обяви, че НЗОК ще завърши 2015 г. с около 220 млн. лв. задължения. От тях между 60 и 80 млн. лв. ще са за леркарства. 

Подкрепи Economic.bg