Здравният министър предпочита плавно демонополизиране на Касата

Кирил Ананиев подкрепя идеята за допълнително задължително здравно осигуряване в частен фонд

Здравният министър предпочита плавно демонополизиране на Касата
784 ~ 1 мин. четене

Имам свой приоритет и това е вторият вариант, в който има преходен период към пълната демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това каза здравният министър Кирил Ананиев пред БНТ, коментирайки двата варианта за финансиране на здравната система, които бяха представени на организираната кръгла маса вчера. При първия се дава възможност осигурените да изберат частен фонд вместо НЗОК, а при втория – 8-процентната вноска се внася в Касата и се задължава човекът да внася още 12 лв. в частен здравен застраховател.

„Разбира се и двата варианта имат своите положителни и отрицателни неща, но според мен системата на здравеопазването е доста консервативна и има нужда от плавен преход към новия модел на финансиране“, смята здравният министър.

Той каза, че ще продължи обсъждането и не изключи да се намери дори трети, по-добър вариант. Ананиев подчерта, че вчера е представил основните принципи, правила, взаимоотношения, цели, резултати, които очакват и тяхното измерване.

„Основните определения за предложението за реформата са: качествено нов контрол, конкуренция между финансиращите институции, НЗОК и съответните застрахователни дружества, една модернизация на българското здравеопазване и, разбира се, премахване на нерегламентираните плащания“, каза министърът.

Той подчерта, че срещу тези 12 лв. няма определен пакет, който да се финансира. „Те са част от общия ресурс, който финансира основния пакет дейности. Това обаче, което е важно да кажа, е, че с тези 12 лв. ние не само ще осигурим финансирането на този основен пакет, а ще създадем и възможности за финансиране и на нови дейности, които подобряват здравеопазването на българските граждани“, каза Ананиев.

Той бе категоричен, че първото нещо, което ще направят с ресурса, който ще влезе легално в системата на здравеопазването, е да се преостойностят някои от клиничните пътеки, които са подценени.

„Всичко, което предлагаме, действително е за подобряване на здравеопазването и за повишаване качеството на лечение на българските граждани, включително и проследяване на терапията на това е лечение и резултатите от нея“, каза здравният министър.

Подкрепи Economic.bg