Зехтинът става все по-скъп
Производството му намалява

През 2015 г. цената на зехтина е скочила с 20 %, след като сушата и различни болести унищожиха голяма част от европейската реколта. Според експерти тази тенденция ще продължи и през 2016 г.
Световното производство на зехтин е намаляло с една трета през 2015 г., сочат данните на Международния комитет по маслиновото масло (International Olive Council).
Испания е страната, която доставя 40% от зехтина в глобален мащаб. Тя се изправи пред необичайно горещо лято на 2014 г. насам, което доведе до най-лошата реколта от 20 години насам. Така испанските производители са принудени да продават от резервите си. Подобни са очакванията и за сезона 2015 – 2016 г. заради горещото време.
От Международния комитет по маслиновото масло смятат, че Испания ще произведе 1,2 млн. тона през тази година, което ще е с повече от предходната. Въпреки това количеството, което страната традиционно осигурява на световния пазар - 1,8 млн. тона, няма да бъде достигнато, предаде CNN Money.
Прогнозите се отнасят и за Италия, която осигурява 20 % от производството в световен мащаб. През 2015 г. голяма част от реколтата там беше покосена от болести. Високите цени на маслиновото масло обаче принудиха търговците да предложат на клиентите си други алтернативи, като консумацията на зехтин през миналата година е намаляла със 7%.