„Зелената сделка“ на ЕК може да пострада заради COVID-19

Кризата обаче може да се превърне и във възможност, а ЕС не трябва да се разсейва

„Зелената сделка“ на ЕК може да пострада заради COVID-19

Снимка: pixabay

Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева
Европейската комисия трябва да пренареди приоритетите си в условията на кризата с коронавируса, съсредоточавайки се върху борбата срещу пандемията. По тази причина инициативи като стратегията за биологично разнообразие и стратегията „ферма до вилата“ вероятно ще се забавят с няколко седмици, пише Euroactive, цитирайки свои източници. 

Има преструктуриране на приоритетите в изпълнителната власт на ЕС, също поради ограниченията, породени от работата на служителите онлайн, заяви говорителят на ЕК Ерик Мамер. „За да работи законодателната дейност, ние трябва да имаме способността на институциите да работят“, призна Мамер, казвайки, че службите на Комисията и другите институции на ЕС „определено ще трябва да поставят приоритети в своята работа, за да се задоволят текущите нужди“.

Според работната програма някои от "зелените" инициативи на Комисията трябваше да бъдат приети преди края на март. Други инициативи, свързани със "зелената сделка", които вероятно ще се забавят, включват стратегията за суровините.

"Ако приемем тези стратегии след две или три седмици, то няма да има толкова голяма разлика", каза анонимен служител пред Euroactive. „Трябва да се концентрираме върху кризата в коронавируса“, обясни служителят.

Но това не означава, че Европа трябва да „забрави за Зелената сделка“, за да се съсредоточи върху коронавируса, както предложи чешкият премиер Андрей Бабиш в понеделник. Освен това Комисията няма да спре схемата си за търговия с въглеродни емисии, като поиска полският заместник-министър на държавните активи Януш Ковалски.

"Дългосрочната работа по "Зелената сделка" продължава успоредно с борбата с коронавируса и продължава да бъде един от приоритетите", заяви Вивиан Лунела, говорител на Европейската комисия за "Зелената сделка".

Работата в онлайн мрежа почти не ускорява вътрешните процеси на Комисията. В понеделник вътрешните сървъри на изпълнителната власт се сриваха, тъй като хиляди служители се опитаха да се свържат едновременно със сървърите на Комисията, научи изданието. Заради това служителите на Комисията не могат да работят с пълна сила. 

Зелената сделка остава дългосрочен приоритет

В по-общ план политиците заявиха, че борбата срещу коронавируса, макар че в момента е основен приоритет, не бива да разсейва Европа от дългосрочните приоритети като изменението на климата.
Министърът на климата на Австрия Леоноре Гесслер отхвърли призивите на чешкия премиер Андрей Бабиш, който заяви, че "зелената сделка" на ЕС трябва да бъде премахната, за да се съсредоточим върху коронавируса.

„Не съм съгласен с Андрей Бабиш“, каза Геесслер и добави, че кризата с коронавируса трябва да бъде преодоляна „сега“, но политиците имат отговорност да предлагат дългосрочна перспектива на своите граждани. „Промените в климата са екзистенциална заплаха, която може да бъде преодоляна с икономическа програма по Зелената нова сделка“.

„Тази стратегическа програма определя как можем да инвестираме заедно с бизнеса и да се преструктурираме, да модернизираме икономиките си. Това ще предизвика огромен тласък на иновациите. Като европеец съм убедена, че това е правилният път напред и че трябва да го следваме“, добави тя. 

Вече трябва да започнем да планираме икономическия стимул след коронавируса, продължи тя, като заяви, че„ старият модел на растеж, захранван с енергията от изкопаеми горива, е минало“.

„Неспособността да се отговори на климатичната криза няма да помогне за решаването на кризата с коронавирус, така че тези, които използват този предлог срещу "зелената сделка", са безотговорни“, казва Паскал Канфен, френски законодател, който председателства комисията по околна среда и обществено здраве на Европейския парламент.

„След пика на кризата, когато икономическото възстановяване трябва да се ускори, ние ще бъдем на кръстопът: всяка инвестиция в инфраструктура, в строителния сектор или в автомобилостроенето, трябва да бъде съобразена с въпроса за климата“, каза още той пред изданието.

„Ние имаме възможността да превърнем тази криза в възможност за климата - нека да се възползваме“, каза Канфен. 

Коментари: 0