„Зелената“ зона в София става платена в събота и се разширява

Столичният общински съвет окончателно гласува промените при платеното паркиране

„Зелената“ зона в София става платена в събота и се разширява

Снимка: Архив

11993 ~ 1 мин. четене

Зелената зона за платено паркиране в София вече ще работи и в събота от 10 до 18 ч. и ще се разшири към нови райони. Това реши на заседанието си днес Столичният общински съвет. Промените влизат в сила от началото на 2021 г., на 4 януари.

В момента в събота се плащат само местата за паркиране, които са в по-скъпата синя зона. От началото на 2021 г. се въвежда и режим за платено паркиране (зелена зона) в кварталите "Иван Вазов" и в горната част на "Яворов".

Тя се разширява с общо 1090 места. Зелена зона в кв. "Иван Вазов" се въвежда в района между ул. "Бяла черква", бул. "П. Ю. Тодоров", бул. "България" и бул. "П. Каравелов". Там ще се оформят 880 места, според данните в доклада. В горната част на квартал "Яворов", която попада в район "Слатина", ще се обособят 210 паркоместа. Те са в участъка между бул. "Цариградско шосе", бул. "М. Еминеску", бул. "Шипченски проход" и ул. "Л. Стоянов". Така целият квартал ще влезе в зелената зона, след като преди няколко години този режим бе въведен в долната част на "Яворов".

Въвежда се и допълнително ограничение – едно домакинство ще има право на винетен стикер за до 2 автомобила, вместо до 3 както е сега, ако живее в обхвата на синята или зелената зона.

Подкрепи Economic.bg