Зелените инвестиции ще създадат финансови балони

Подобно нещо се наблюдаваше през 90-те години с интернет балона и сега с криптоактивите

Зелените инвестиции ще създадат финансови балони

Снимка: Twenty20

988 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Финансови балони ще се образуват, тъй като инвеститорите се надпреварват да сключват сделки в сектора на екологичното, социалното и корпоративното управление (ESG). Това прогнозира Тим Адамс, президент и главен изпълнителен директор на Института за международни финанси, цитиран от CNBC.

Говорейки по време на панел на форума за устойчиво бъдеще, той каза, че е неизбежно сегашният стремеж към ESG да създаде активи, които надхвърлят своята основна стойност.

Винаги ще има балони, това е урок по история. Всеки, който мисли, че няма да има балони, е наивен“, каза той.

„Във времена на голяма технологична или икономическа трансформация има смущения, има балони, сега ги виждаме на криптопазарите. През 90-те години на миналия век ги видяхме в интернет. Слабите фирми бяха елиминирани, а новите се издигнаха като феникс. Да, ще има балони – има твърде много пари, преследващи твърде малко сделки.“

Наличието на подходящи политики и устойчива финансова система, когато балонът избухне, ще позволи инвестициите в обещаващи фирми да продължат, смята Адамс.

Някои ще се окажат нежизнеспособни, а други ще се окажат изключително жизнеспособни – фирми, за които дори не сме чували, ще бъдат следващите Amazon или Tesla.“

Глобалният пазар на зелени технологии и устойчивост, оценен на 9.57 млрд. долара миналата година, се очаква да достигне 41.6 млрд. долара до 2028 г., според доклад от юли на фирмата за пазарни проучвания Fortune Business Insights. Междувременно доклад, публикуван през април от консултантската компания Roland Berger, изчислява, че световните приходи от екологични технологии и ефективност на ресурсите се очаква да достигнат 9.4 трлн. евро до 2030 г.

Фиона Фрик, главен изпълнителен директор на Asset Manager Unigestion, каза в рамките на същия панел, че инвеститорите, които искат да се възползват от зелената революция, не трябва да гледат на най-големите компании днес.

„Не става дума за инвестиране в 10-те или 20-те компании, които днес са лидери в областта на възобновяемата енергия, а за разширяване на обхвата на Вашата инвестиция до компании, които днес може би не търгуват с премия, защото пазарът все още не е осъзнал, че те са напът и това ще се види може би след три до четири години“, каза тя.

Красотата на климатичната революция е в това, че тя ще окаже влияние върху всеки сектор, но върху всеки сектор по различен начин“, добави Фрик.

„В автомобилостроенето това ще бъде появата на електрически автомобили, по отношение на енергетиката ще бъде промяната на начина, по който се произвежда енергия, в строителството ще бъде в това как се произвежда нов вид цимент. За всеки сектор има начин да се прави бизнес по-устойчиво, така че има много възможности за работа по тази тема. Не трябва да се концентрираме около 20 имена.“

Подкрепи Economic.bg