„Зелените“ в Германия предлагат да се въведе такса при покупка на телефон

Предложението е за депозит от 25 евро, който ще се удържа, ако мобилното устройство не бъде върнато на търговеца за рециклиране

„Зелените“ в Германия предлагат да се въведе такса при покупка на телефон
612 ~ 2 мин. четене

Германците ще трябва да плащат допълнително 25 евро за всеки закупен смартфон или таблет, ако предложението на „Зелените“ за данък „нерециклиране“ бъде приет, пише Euronews. Германската партия на зелените иска да се въведе депозит, който ще се удържа, ако устройството стигне до сметището или бъде продадено в някоя от по-бедните държави в ЕС, вместо да бъде върнато за рециклиране.

Парите ще бъдат възстановявани на купувача, ако те върнат старите си джаджи в магазините и след това бъдат рециклирани от търговците.

Екологичните групи предупреждават, че изхвърлянето на електроника води до проникване на токсични химикали в подпочвените води, а също така лишават индустрията от ценни редкоземни материали.

Средният европеец изхвърля 20 кг електрически отпадъци годишно – приблизителен еквивалентно на две микровълни печки. Но по-малко от половината от него се събира за рециклиране, пише Euronews. Общото тегло отпадъците също така е сравнено с тухлена стена с височина 10 м, простираща се от Норвегия до най-долната точка на Италия.

Защо се предлага тази схема?

Идеята е едно от 20-те предложения за справяне с трупащите се електрически отпадъци, които ще бъдат обсъдени в Бундестага следващия месец. Друго предложение е „право на поправка“, което би принудило производители като Apple и Samsung да проектират своите джаджи по такъв начин, че да могат лесно и ефективно да бъдат ремонтирани в независими магазини.

На всеки 100 нови устройства, продавани в Германия всяка година, само 45 се събират за разбиване и рециклиране, което е далеч от целта на ЕС за поне 65%.

Депозитът за електронните устройства се основава на Flaschenpfand - схема, при която германците могат да си възстановят до 25 цента за всяка използван кутия или бутилка, които в последствие са върнати обратно в магазина, от който са били купени.

Може ли това да е успешен модел?

Като се има предвид успехът на схемата с бутилките и кутиите (Flaschenpfand), и този модел би бил популярен в Германия, смята Euronews. Търговците на дребно, включително онлайн платформи като Amazon, вече са задължени от германското законодателство да приемат обратно за рециклиране стари електронни устройства, които са продали, но правилото е слабо рекламирано.

Зелената партия посочва примера на Швейцария, където кината показват реклами за рециклиране на електроника и степента на събиране е почти два пъти по-висока от тази в Германия.

Коментари: 0