Жилищното строителство в САЩ се е сринало през април

Започването на нови сгради е паднало до нивото от 2015 г., показва официалната статистика

Жилищното строителство в САЩ се е сринало през април

Снимка: БТА

528 ~ 2 мин. четене

Стартирането на строежи на нови жилищни сгради в САЩ се е сринало с над 30% през април, показват сезонно изгладените данни на Търговския департамент, цитирани от Reuters. В рамките на миналия месец за започнати 891 000 сгради, което е най-ниското ниво от 2015 г. насам. Резултатът е много по-лош, отколкото прогнозираха икономистите, анкетирани по-рано от медията. Те очакваха числото да достигне 927 000.

Заради блокирането на икономиката, свързано с опитите на правителството да спре разпространението на Covid-19, голяма част от веригите на доставки бяха прекъснати. Това доведе и до нарушаване на снабдяването със строителни материали, което тежи на активността през последните два месеца, пише Reuters.

Сега страната постепенно се отваря отново и има признаци, че най-лошото от спада на жилищното строителство вероятно е приключило. Проучване от понеделник показа повишаване на доверието на строителите през май. Най-малко 21.4 млн. души са загубили работата си през март и април, което според анализатори ще доведе до забавяне на покупките в следващите месеци, въпреки че лихвените нива са на рекордно ниски нива.

Издадените разрешителните за строителство на жилища са паднали с 20.8% до процент от 1.074 млн. броя през април.

Икономистите очакват спадът на жилищния пазар, заедно с колапса на потребителските разходи, бизнес инвестициите и производството, да доведе до намаляване на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната с до 40% темп през второто тримесечие. Това е най-дълбокото потъване след 30-те години на миналия век. През тримесечието януари-март икономиката се сви с 4.8%.

Еднофамилното жилищно строителство, което представлява най-голям дял на пазара на жилища, спадна с 25.4% до 650 000 единици през април. Разрешенията за еднофамилни сгради намаляват с 24.3% до 669 000 единици през април.

Коментари: 0