Борисов и Ципрас обещаха жп магистрала между Егейско и Черно море

Бойко Борисов и Алексис Ципрас подписаха днес съвместна декларация за развитието на жп връзката между двете страни

Борисов и Ципрас обещаха жп магистрала между Егейско и Черно море
Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас подписаха в „Евксиноград“ съвместна декларация за развитието на железопътната връзка „Солун – Кавала - Александруполис – Бургас – Варна - Русе“, която ще свързва Егейско и Черно море (Sea2Sea), съобщиха от правителствената пресслужба. Двамата лидери са на съвместна среща с лидерите на Румъния и Сърбия и с израелския премиер Бенямин Нетаняху в резиденция „Евксиноград“, за затвърждаване на добросъседските отношения и развитие на европейската инфраструктура.

Документът предвижда създаването на съвместна българо-гръцка компания, която да работи по реализация на следващата фаза на проекта. До средата на декември месец ще бъде подготвено и Междуправителствено рамково споразумение за развитието на железопътната връзка.

„Проектът цели развиването на устойчива двойна железопътна ос, електрифициран железопътен коридор с модерна ERTMS система за управление на железопътния трафик, свързващ българските и гръцките пристанища“, обясни Борисов. По негови думи изграждането на железопътната линия е част от по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море „Sea2Sea”.

На срещата се е обсъдил и строежът на магистрала от Александруполис до границата с България и българските магистрали „Марица“ и „Тракия“.
Коментари: 0