Златото отчете най-резкия дневен спад от седем години насам

Апетитът към рискови инвестиции се възвърна на фона на одобрената ваксина в Русия

Златото отчете най-резкия дневен спад от седем години насам

Снимка: Pexels

332 ~ 2 мин. четене

Златото потъна с 5.72% във вторник, което е най-негативното дневно изменение за ценния метал от седем години насам. Негативното движение дойде, след като апетитът към риск се възвърна на пазарите, на фона на одобрената ваксина срещу коронавирус в Русия, обяснява "Елана Трейдинг" в дневния си бюлетин.

Президентът Путин заяви, че ваксината е получила регулаторно одобрение от страната. Местната ваксина обаче не присъства в списъка на Световната здравна организация за ваксини достигнали трета фаза от тестването им.

S&P 500 се понижи с 0.80% в края на сесията, след като по-рано през деня стойността му се намираше на няколко пункта от рекорда, поставен през февруари 3 393. Nasdaq се понижи с 1.7% до 10 782, след понижение в технологичните гиганти като AMD, Apple, NVidia, Microsoft, Intel и други.

В Европа индексите се повишиха, поведени от автомобилния сектор. Pirelli, Fiat, Volkswagen AG и BMW се покачиха с около 5%, след скок в продажбите на автомобили в Китай. Немският индекс DAX успя да се покачи с 259 пункта, или 2.04%, докато FTSE се покачи с 1.71% до 6 154.

Акценти днес                                                  

Икономически данни  – САЩ

Акцентът на деня ще падне върху множество икономически данни за индустриалното производство във Великобритания и запасите на лек суров петрол в САЩ. Очакванията са запасите в Америка да се понижат с 2.2 млн. Ако запасите се понижат с повече от очакваното, това може да подкрепи цената на петрола.

Инструмент на фокус - Airbus

Акциите не успяха да се понижат под психологическото ниво от 60. Последният възходящ импулс успешно проби зоната на съпротива и 200 периодната експоненциална средна. Очакванията ни са възходящия тренд да продължи, но в краткосрочен план да станем свидетели на корекция, след като индикаторът RSI достигна прекупени стойности.

EUR/JPY

Валутната двойка успешно проби и се задържа над нивото на съпротива. Нивото вече се явява като подкрепа за цената, след като получихме потвърждение от корекцията до 123.96. Цената продължава да среща подкрепа от 20 ЕМА, което индикира възходящ тренд.  

XAU/USD

Златото направи огромна корекция на възходящото движение. Цената на ценните метали беше подкрепена от разхлабването на долара през последните месеци и търсенето на инвестиции убежища. Добри икономически новини в Китай бяха част от причината за негативното движение, след като дадоха надежди за по-бързо възстановяване от пандемията и апетита към по-рискови инвестиции се изостри. Също така доста инвеститори прибраха своите печалби от поставения нов рекорд на златото.

Us Tech 100 NAS

Технологичният индекс на САЩ направи корекция на възходящото движение, след като успя да достигне до рекордни стойности. Корекцията дойде след като забелязахме спад в цените на множество технологични гиганти през изминалата сесия. Очакванията ни са корекцията да продължи най-много до 100 периодната експоненциална средна.

Подкрепи Economic.bg