Юли се оказа катастрофален за най-големия смартфон пазар в света

В разгара на пандемията спадът на доставките беше значително по-малък

Юли се оказа катастрофален за най-големия смартфон пазар в света

Снимка: Pixabay

220 ~ 1 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Търсенето на мобилни телефони в Китай остава слабо въпреки индикациите за възстановяване на икономиката. Доставките на смартфони в страната са с 35% по-ниски през юли в сравнение със същия месец година по-рано, според официални данни, публикувани от правителството, предаде Reuters.

В световен мащаб случаите на Covid-19 достигнаха нов пик и това повлия негативно на продажбите на компании като Apple и Huawei. Производителите на телефони са доставили 21.3 милиона апарата през юли, сравнено с 33 милиона бройки през същия месец на 2019 г., според Китайската академия за информационни и комуникационни технологии (CAICT).

Това са най-лошите резултати за годината, дори през май и юни спадът на доставките беше значително по-малък – съответно 10% и 16%. Любопитното е, че през април доставките на смартфони неочаквано скочиха със 17% на годишна база, което се случи вследствие на ефективните действия за борба с пандемията в Китай. Днес страната е една от малкото, които успяха да отворят повечето си търговски обекти и да гарантират здравето на потребителите.

Въпреки слабите продажби в източната държава Apple е на крачка от това да се превърне в първата публично търгувана компания с пазарна капитализация от 2 трлн. долара. Технологичният гигант започна седмицата с оценка от 1.928 трлн. долара, а някои от анализаторите очакват скоро да премине новата психологическа граница.

Подкрепи Economic.bg