Знание, което улеснява административната работа

Трима предприемачи създадоха компанията HyperScience с офиси в Ню Йорк и София, която разработва продукти с изкуствен интелект

Знание, което улеснява административната работа

Красимир Маринов, Питър Бродски и Владимир Цанков (отляво на дясно)

Снимка: Личен архив

Автор: Яна Колева

Все повече ще стават компаниите, които ще работят в сферата на изкуствения интелект. HyperScience е една от тях. Идеята за създаването й се ражда още преди 2013 г., но официално Питър Бродски (съосновател и изпълнителен директор), Красимир Маринов (съосновател) и Владимир Цанков (съосновател) поставят нейното начало през 2014 г. в Ню Йорк. Основната им задача е да развият работещ бизнес, а опитът и знанията, които имат в областта на изкуствения интелект и машинното обучение, им дават увереност, че ще успеят.

Територия

HyperScience е високотехнологична американска компания, специализирана в автоматизирането на офис и административна работа чрез машинно обучение (machine learning). Прилагат алгоритми за дълбоко обучение (deep learning) и компютърно зрение (computer vision) при разработката на продукти, които идентифицират вида на документа, сегментират съдържанието му и извличат съответната информация от него. Решенията, които предлагат на своите клиенти, не само им помагат в автоматизацията на процесите, но им дават и нови възможности за ефективно управление и контрол, като конфигурират степента на автоматизация, което е подходящо за нуждите на бизнеса като цяло. „Освен че надминаваме показателите на директните си конкуренти, технологичните и дизайнерските ни решения предоставят на клиентите интуитивни метрики, платформи за управление и референтни показатели, които осигуряват по-добра видимост и разбиране на техните процеси. Така те може да се фокусират върху същината на бизнеса и да подобрят своята конкурентоспособност. Именно това ни отличава като компания и ни превръща в едни от най-добрите на пазара”, уточнява Питър Бродски.

Що е то

Deep learning (дълбоко обучение) и computer vision (компютърно зрение) са термини, които все по-често ще се споменават с развитието и все по-масовото навлизане на изкуствения интелект в бизнес процесите. Красимир Маринов разяснява какво стои зад тези понятия: „Основното при дълбокото учене е използването на огромни масиви от данни, които да накарат машините да оперират като нас самите, без да им подаваме изрични инструкции. Компютърното зрение, това са изследвания в областта на компютърните науки, насочени към автоматична обработка на изображения от реалния свят, с цел да се извлече и интерпретира визуалната информация в тях”.

HyperScience се фокусира върху автоматизирането на административна и офис дейност. Но как технологиите ще влияят върху развитието в тази сфера? Според Питър Бродски автоматизирайки процеса на ръчно сортиране, се спестява ценен ресурс от време и пари и се повишава качеството на работа, което със сигурност ще повлияе глобално на организации и компании, чиято дейност се базира на това.

Хора и технологии

Как обучават хората, които работят за компанията, как развиват технологиите, как обучават и хората, които да използват тези новости – са все въпроси, на които търсим отговор: „Нашият екип от инженери е с внушителен опит и знания в областта на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML). Спецификата на нашата работа ни позволява да се самонадграждаме като специалисти, като споделяме взаимно опит и умения. Почти всяка седмица имаме служители от американския офис, които идват до България, както и обратно, което допринася за развитието ни като екип. Отскоро стартирахме и собствена образователна програма, наречена „HS Learn”, вдъхновена от желанието и стремежа да подпомогнем развитието на IТ индустрията в България, като обърнем по-специално внимание на машинното обучение”,  казва Красимир Маринов.

Само английски ли говорите

Светът обаче не говори и не пише само на английски език. HyperScience ще намери начин да преодолее този „недостатък”. В момента техни клиенти са само от англоезични страни, но продуктите им са подходящи и за държави, които използват латиница, например Германия, Швейцария. Една от следващите им големи стъпки е да започнат да тренират моделите си на кирилица, японски, арабски и други езици. За решението кога точно ще става това, ще се водят от пазара.

Лесно и безгрешно

Изкуственият интелект уверено навлиза и HyperScience също става фактор в промяната. Компанията се стреми да помогне на клиентите да обслужват своите клиенти по-добре. Банките ще може да одобряват не само повече, но и по-бързо ипотечните заеми. Застрахователните компании ще решават по-бързо и ефективно исканията, което ще доведе до икономии, които тези компании ще може да прехвърлят на своите клиенти под формата на по-ниски премии. Държавната и общинската администрация ще прави по-малко грешки, което ще направи граждани по-щастливи. В здравеопазването намаляването на административните грешки и ускоряването на хартиената работа ще допринесе за спасяването на живот.

Така занапред изкуственият интелект все повече ще работи за благото на хората.

Факти

- HyperScience е американска високотехнологична компания, специализирана в разработката на софтуерни продукти и услуги

- Основана е от българите Красимир Маринов и Владимир Цанков и американеца Питър Бродски

- До момента компанията е успяла да привлече около 20 млн. долара инвестиции

- Сред клиентите на компанията са някои от най-големите корпорации, държавни институции и агенции в САЩ, Австралия и страните от ЕС

- HyperScience има два офиса, позиционирани в Ню Йорк и София

- Служителите на глобално ниво наброяват 50 души, от които 40 са инженери с внушителен опит и знания в областта на AI и ML

Коментари: 0