Zoom купува облачен колцентър за 15 млрд. долара

Това е най-мащабното придобиване в историята на компанията за видеоконферентни разговори

Zoom купува облачен колцентър за 15 млрд. долара

Снимка: Unsplash

624 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Американската компания Zoom Video Communications обяви, че ще купи колцентъра Five9, чиито услуги са базирани в облачно пространство. Стойността на сделката е 14.7 млрд. долара. Това е най-мащабното придобиване, което компанията за видеоконферентни разговори е осъществявала досега. А целта е да засили още повече присъствието си в сектора, съобщава Reuters.

Zoom се превърна в предпочитан софтуер от гражданите и бизнеса, след като пандемията принуди много хора да останат вкъщи. Така приложението започна да се използва масово за провеждане на виртуални учебни занятия, както и за работни срещи.

Компанията, базирана в Сан Хосе, Калифорния, сега пренасочва вниманието си към Zoom Phone – облачна услуга за провеждане на разговори, както и към Zoom Rooms – услуга за провеждане на видеоконференции. По-големите играчи, като Facebook и Google, вече се опитват да подсилят присъствието на подобни услуги сред потребителите.

Очаква се придобиването да спомогне за увеличаване присъствието на Zoom сред корпоративните клиенти и да му позволи да ускори дългосрочните си планове за растеж, като придобие бизнеса на колцентъра на стойност 24 млрд. долара“, се казва в изявление на компанията.

Придобиването ще допълни услугата Zoom Phone, алтернатива на старите телефонни предложения, пренасочвайки фокуса към бизнес потребителите на Five9. Целта на компанията е да оптимизира взаимодействието между клиентите посредством различни канали.

Според информация в уебсайта на Five9 клиенти на колцентъра са Under Armour, Lululemon Athletica Inc и Olympus Corp. Five9 ще стане оперативно звено на Zoom, а неговият главен изпълнителен директор Роуън Тролъп ще стане президент на компанията, като ще продължава да оглавява звеното след сделката, която се очаква да приключи през първата половина на 2022 г.

Съгласно договора, одобрен от бордовете на двете компании, акционерите от Five9 ще получат по 0.5533 обикновени акции клас А на Zoom за всяка акция от Five9. При затварянето на 16 юли цената на книжата на фирмата достигнаха 200 долара за брой. Акциите на Zoom, която стана публична през 2019 г., се повишиха с 1.4% до 361.97 долара в петък, увеличавайки пазарната стойност на компанията до около 106 млрд. долара.

Zoom увеличи печалбата си с 45% през миналата година, благодарение на платформите за конферентни разговори, като Webex и Microsoft Teams на Cisco Systems, които бяха масово ползвани от потребителите по време на пандемията, която предизвика промяна към преминаване към онлайн работа, обучение и комуникация.

Експерти прогнозират, че глобалните разходи за облачни услуги ще достигнат 5.41 млрд. долара тази година. Миналата година те са били 5.02 млрд. долара. Анализаторите не проследяват пазарните дялове на компаниите, които предлагат такива услуги, но като лидери се посочват Zoom и Cisco.

Подкрепи Economic.bg