Зукърбърг е загубил най-много пари от всички милиардери през 2018 г.

Годината бе катастрофална за Facebook

Зукърбърг е загубил най-много пари от всички милиардери през 2018 г.

Снимка: БТА

Катастрофалната за Facebook 2018 година се е отразила лошо и върху финансовото състояние на съоснователя и главен изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг, който е изгубил милиарди долари от своето богатство, пише Business Insider. 

Заукърбърг е започнал годината с около 75 млрд. долара в „джоба си“, по данни на Индекса на милиардерите на Bloomeberg. На 17 декември обаче състоянието му вече се оценява на 56 млрд. долара. Това означава, че за 12 месеца той е изгубил 19 млрд. долара.   


Съоснователят на Facebook притежава 13% акции в гиганта, който тази година се сблъска с тежки упреци по отношение на сигурността на данните. Още в началото на годината социалната мрежа бе замесена в скандала с Cambridge Analytica, което пък провокира акционерите в компанията да поставят въпроси не само разпространението на неподходящо съдържание на платформата, но и за управлението на организацията.   

През следващите месеци акциите на Facebook започнаха да потъват, а на 25 юли се понижиха с 25% заради разочароващите финансови резултати за второто тримесечие на годината. Това логично доведе и до рязък спад в нетното богатство на самия Зукърбърг. 

Дъното бе достигнато на 24 ноември, когато финансовото състояние на съоснователя на Facebook се понижи до 52 млрд. долара. След това цената на акциите на компанията претърпя леко възстановяване. 

Money Predicts все пак прогнозира, че до края на 2018 г. Зукърбърг ще изгуби още около 15 млрд. долара. Това би го наредило като най-губещият милиардер в класацията на 500-те най-богати хора на планетата. 

Коментари: 0