Промишлеността със спад от 0.8% през юни

Намаление е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, както и в преработващата промишленост

12:04 07.08.2012

Индексът на промишленото производство през юни тази година, изчислен от сезонно изгладените данни, намалява с 0.8% в сравнение с май 2012 г. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

През юни тази година календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира ръст от 1.5% спрямо съответния месец на предходната година.

През юни 2012 г. спрямо предходния месец е регистрирано намаление в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.7%, и в преработващата промишленост - с 1.2%, докато в добивната промишленост е отчетено увеличение от 5.0%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на химични продукти - със 17.9%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 15.8%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 15.3%, при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 8.6%, при производството на мебели - с 6.2%. Ръст е регистриран при производството на превозни средства, без автомобили  - с 57.9%, при производството на облекло - с 6.8%, при производството на тютюневи изделия - с 6.3%.

На годишна база увеличение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено при добивната промишленост - с 8.5%, и при преработващата промишленост - с 3.3%, докато намаление се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.5%.

Регистриран е ръст при производството на инвестиционни продукти (9.2%), докато при производството на енергийни продукти е регистриран спад (5.0%), както и при производството на продукти за междинно потребление (1.0%).
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НСИ | промишленост | индекс

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини