ДСК и Експресбанк остават две отделни банки поне до 2020 г.

ОТП не планира закупуване на друга банка в България, но тази година ще купи банки в Албания, Сърбия и Словения

Виолина Маринова, Шандор Чани и Ласло Бенчик (отляво надясно)
Виолина Маринова, Шандор Чани и Ласло Бенчик (отляво надясно)
Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
Банка ОТП официално обяви придобиването на "Сосиете Женерал Експресбанк" чрез дъщерната си банка в България Банка ДСК.

Процесът на интеграция на двете банки ще продължи до 2020 г. и дотогава те ще продължат да извършват своята оперативна дейност като две отделни юридически лица. Така освен Банка ДСК, у нас ОТП Груп ще притежава и "Експресбанк", както ще е новото име на "Сосиете Женерал Експресбанк".

Засега не е ясно кога точно ще приключи процесът по интеграция на двете дружества и кога те ще се превърнат в едно юридическо лице, обясни главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова.

Тя беше категорична, че за клиентите на двете банкови институции няма да настъпят за момента никакви промени, а когато се предприемат нови стъпки в процеса на интеграция и бъдат въвеждани нови продукти, те ще бъдат своевременно уведомявани.

"ОТП е една от най-стабилните банки в Европа, както показаха и последните стрес тестове. Ние сме на българския пазар вече повече от 15 г., от 2003 г., когато придобихме Банка ДСК и сега, с придобиването на "Експресбанк" ще се стремим да станем банка номер 1 в страната", обяви Шандор Чани, председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ОТП.

Той допълни, че за момента унгарската група не планира придобиването на друга банка в България, но има намерение да стане лидер в страната ни. 

Според Маринова ДСК, която в момента е номер 2 по активи след УниКредит Булбанк, ще се доближи много до първото място с придобиването на "Експресбанк", и твърдо ще застане на позиция номер 2 на пазара на корпоративно банкиране.

ОТП присъства в 9 държави от региона и планира да стъпи в още 3-4 тази година, допълни Шандор Чани, като посочи три държави, в които още тази година групата ще придобие банки - Албания, Сърбия и Словения.

От ОТП и ДСК отказаха да назоват сумата по сделката за закупуването на "Сосиете Женерал Експресбанк".

Те допълниха, че двете банки ще имат най-голямата клонова мрежа в страната с общо 450 клона (ДСК и сега е номер 1 по клонове) и там, където офисите на ДСК и Експресбанк се дублират, ще бъдат закрити някои клонове. Това ще засегне по-малките населени места, където са представени и двете банки, както и вероятно близки локации в по-големите градове. Няма обаче да оставим клиенти без достъп до клонове, категоричен бе Шани.

От ръководството на ОТП и ДСК също така не уточниха и дали ще се наложи оптимизация на служителите при интеграцията.

Ще бъдат направени допълнителни инвестиции за въвеждане на иновативни продукти и по интеграционните процеси, каза Ласло Бенчик, председател на Надзорния съвет на Банка ДСК и Главен стратегически и финансов директор на Банка ОТП.

Виолина Маринова ще ръководи процеса по интееграция и ще остане начело на ДСК, а тепърва ще се създаде нов борд в "Експресбанк", като ще подходим обективно към избора на ново ръководство и ще включим и колеги от "Експресбанк", каза още Шандор Чани.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: банки | сделка | интеграция | Сосиете Женерал Експресбанк | Банка ДСК | обединение | ОТП | ОТП Груп | Експресбанк

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ