ЕС иска глоби за онлайн компаниите, ако не премахват екстремистко съдържание до час

Съюза продължава да затяга примката около технологичните гиганти

19:21 12.09.2018
Онлайн платформи като Google, Facebook и Twitter да бъдат глобявани, ако не успеят да премахнат екстремистко съдържание в рамките на един час. Такова предложение ще отправи Брюксел в сряда в опит да затегне примката около гигантите.  

През март Еврокомисията даде на компаниите три месеца, за да покажат по-бързи действия срещу отстраняването на такъв тип съдържание. Според регулаторите обаче се правят твърде малко неща. Затова сега идеята е да бъдат прокарани законодателни мерки, които да ги принуждават да правят това. 

Целта на ЕК е да направи така, че съдържание, подбуждащо или подкрепящо екстремистки престъпления, насърчаващо такива групи или пък показващо как се извършват такива, да бъде премахвано в рамките на един час след получаване на известие за наличието му. 

„Един час е решаващият времеви прозорец, в който се извършват най-големите щети“, заяви в своя годишен доклад за състоянието на Съюза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

За да проработи подобно предложение, е нужна както подкрепа от самите държави членки и Европарламента, така и проактивност от страна на самите платформи в разработването на подходящи инструменти за премахването на вредното съдържание. Не без значение е и човешкият фактор в следенето на потока от публикации. 

Предвижда се също доставчиците на услуги да предоставят и годишни доклади за прозрачност, за да показват своите усилия за справяне със злоупотребите. 

Компаниите, които систематично не успяват да премахват екстремистко съдържание своевременно, ги грозят солени глоби от до 4% от годишния им оборот, предава още Reuters. Според предварителните текстове обаче се предвижда и възможност за оспорване на решенията. 

„Нуждаем се от силни и целенасочени инструменти, за да спечелим тази онлайн битка“, смята правосъдният комирас Вера Йоурова. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | глоби | регулации | социални мрежи | онлайн съдържание | екстремистко съдържание

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини