Финансовият директор на Huawei е арестувана в Канада

Тя е дъщеря на основателя на китайската компания Жън Чжънфей

Снимка: Huawei

Финансовият директор на китайската технологична компания Huawei е била арестувана в Канада по искане на САЩ заради подозрения, че е нарушила американските санкции срещу Иран, предаде Ройтерс. Новината беше съобщена от канадския вестник "The Globe and Mail" и потвърдена от министерството на правосъдието.

Мън Ванчжоу, известна още и като Сабрина Менг и Кати Менг, е била задържана на 1 декември във Ванкувър, тъй като Съединените щати искат тя да бъде екстрадирана. За петък е насрочено съдебно заседание за евентуалното й пускане под гаранция.

Освен финансов директор на Huawei, Мън е и един от заместник-председателите на управителния съвет на един от най-големите производители на телекомуникационно оборудване и потребителска електроника в света. Тя е дъщеря на основателя на китайската компания Жън Чжънфей.

Американските власти разследват Huawei поне от 2016 г. за предполагаемо продаване на американски стоки на Иран и други страни в нарушение на законодателството на Съединените щати за износа и санкциите, са съобщили източници на Ройтерс през април.

Преди дни пък няколко други държави и частни компании се отказаха да ползват оборудване от китайския доставчик за 5G мрежи.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: арест | финансов директор | Huawei | Мън Ванчжоу | Сабрина Менг | Кати Менг

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини