Франция отмени по-високия акциз върху горивата

През зимата няма да се увеличава и цената на природния газ и електричеството

Франция отмени по-високия акциз върху горивата

Снимка: БТА

Франция замрази повишаването на акциза върху горивата - решение, което доведе до най-масовите протести в страната в последните години.

Френският парламент одобри 6-месечен мораториум, след като премиерът Едуар Филип заяви пред парламента, че новият данък не е включен в бюджета за следващата година.

Заедно с това няма да бъдат уеднаквени данъците върху дизела и бензина, както и няма да бъдат вдигани цените на природния газ и електричеството през зимните месеци, каза той.

Филип предложи само шестмесечен мораториум върху увеличението, по време на който да бъдат проведени консултации. Акцизът ще бъде въведен само ако през този период се намери решение, което да удовлетворява участниците в консултациите, подчерта френският премиер.

Долната камара на френския парламент, Националното събрание, одобри предложението на правителството за въвеждане на мораториум върху екологичните данъци върху горивата с 358 гласа "за" при 194 "против".

Филип обясни, че през тази година правителството е повишило данъка върху горивата и е планирало от 1 януари 2019-а да влязат в сила ново увеличение. „В момента Франция е една от страните в ЕС с най-високи данъци. Данъчната ни система е сложна и трябва да стане по-прозрачна", добави той.

Премиерът изтъкна също, че не приема насилие от някои протестиращи срещу служители на реда, обществени сгради и търговски обекти. „Това са хулигани, които се възползваха от хаоса, за да разбиват и ограбват магазини. Те трябва да бъдат наказани", каза Филип.

В последната седмица във Франция се проведоха мащабни протести, добили известност като "протестите на жълтите жилетки". Стигна се дори до размирици в Париж и блокади в провинцията. Властите се опасяват от нови изстъпления в събота, за когато са планирани нови протести. Жертвите по време на размириците са вече четири.
Коментари: 0