General Electric предлага да е инженер и доставчик на АЕЦ „Белене“

Според Петкова началото на февруари трябва да бъде даден старт на процедурата

12:19 16.01.2019

Американската компания General Electric иска да участва в АЕЦ „Белене“ като инженер на проекта и доставчик на оборудване за турбинна зала. Намерението си фирмата е заявила в изпратено в края на декември 2018 г. писмо до ресорното ведомство. Това стана ясно в интервю на министъра на енергетиката Теменужка Петкова за БТА.

"Това е добър и ясен знак, че към този проект има интерес при условията, които са определени. Разбира се, ще видим дали този интерес е реален, след финала на процедурата за избор на стратегически инвеститор", коментира тя.

Досега са водени разговори с няколко инвеститора, сред тях най-голямата китайска държавна ядрена корпорация CNNC, Корейската хидро-атомна енергийна компания и френската „Фраматом“, съобщи още министърът и добави, че в началото на февруари ще бъде даден старт на процедурата.

„Ако има интерес към възможността да бъде реализиран този проект със стратегически инвеститор, ще нотифицираме допълнително Европейската комисия (ЕК) за промяната в този инвестиционен проект“, обясни министърът. Причината проектът да трябва да се поднови е, че Брюксел го е одобрил през 2007 г., но след това България се отказва от него, а сега той трябва да се нотифицира при други обстоятелства и изисквания, стана ясно от думите на Петкова.

Петкова цитира анализ на Българска академия на науките (БАН), според който необходимост от нови атомни мощности ще има не само в България, но и в целия регион.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АЕЦ Белене | Теменужка Петкова | процедура | General Electric | оборудване

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини