Оливер Рьогл:

Има облаци на хоризонта, но не очаквам бури

Икономическият цикъл достигна пика си и нивата на растеж през 2019 г. ще са по ниски - не само в България, а в Европа и в световен мащаб

Оливер Рьогл e председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България). Съществената част от кариерата му е преминала в Групата Райфайзен с фокус върху пазарите в Централна и Източна Европа. Преди да поеме поста в България през 2013 г., повече от 12 години работи в дъщерната банка на Райфайзен в Сърбия, като от 2005 г. е неин главен изпълнителен директор. Работил е повече от три години и в Райфайзенбанк в Русия. Член е на ръководството на Асоциацията на банките в България.

- Г-н Рьогл,  динамиката във всичко е голяма, но какъв е пулсът на банковата система в България през последните месеци?

- Ще отбележа, че 2018 е поредната добра година за икономиката и за банките. Кредитите растат над 20 месеца поред. Очакванията ни са, че 2019 г. също ще е положителна, но вече се виждат облаци на хоризонта. Не очаквам бури. Според мен 2019-а също ще бъде динамична година, но темповете на растеж, включително и в банковата система като неразделна част от икономиката, ще са по-ниски. Все пак дори и при забавяне, добрите проекти ще намират финансиране. 

- Кой всъщност е големият диригент на промените при банките?

- Със сигурност факторите са много – развитието на икономиката, регулациите, технологиите и, не на последно място, нуждите и очакванията на клиентите.

- Сред отличията, които Райфайзенбанк получи през 2018 г., са Призът Таен клиент, Най-добра банка в България, Най-добра банка за частно банкиране в България. В какво според вас е силата на вашата банка?

- В работата си се опитваме да съчетаваме елементи от традиционното банкиране, доказали се през годините - като устойчив растеж, ефективност, здравословен кредитен портфейл и прозрачност, с достиженията на съвремието, свързани с дигиталната трансформация и иновациите. Уверен съм, че се справяме добре с това, като целта ни е да сме модерна и ефективна банка, изцяло ориентирана към клиентите.

- Гледайки през портфолиото на Райфайзенбанк, анализирайки и данните на БНБ, какво виждате за българите и българската икономика?

- Очакваме да има забавяне на икономиката – не само в България, а в Европа и в световен мащаб като цяло. Икономическият цикъл достигна пика си и сега нивата на растеж са по-ниски; догодина ще бъдат още по ниски. Нашите анализатори изчисляват, че българската икономика ще нарасне с 3,2% през 2018 г., което е по-малко в сравнение с 2017-а, и с 2,5% през 2019 г. За еврозоната, с която като отворена икономика сме много тясно обвързани, очакваният ръст е 1,7% за 2018 и 2019 г. Инфлацията също расте и мисля, че това се усеща от всеки.

- Elevator Lab е най-големият корпоративен финтех акселератор. Има ли новост, родена в него, която ще въведете?

- Това е целта на програмата – да си партнираме с финтех стартъпи. Вече ползваме решение на българския финалист в глобалното предизвикателство Elevator Lab за отдалечена идентификация, благодарение на което вече предлагаме на наши клиенти възможност за потребителски кредит без нито едно посещение в офис и без нито един лист хартия, като подписването на документите става чрез апликация на телефона. В процес сме на тестове на иновативно решение за сигурност, базирано на блокчейн, разработено от местния победител в Elevator Lab, както и ново решение за подобряване на  потребителското преживяване на един от глобалните финалисти в акселератора. 

- Как постигате баланса между технологиите, без които днес не можем, и технологиите на всяка цена?

- Няма нужда да се балансира, както го прави един въжеиграч. Технологиите са естествено развитие на човечеството и то многократно е минавало през технологични революции – парната машина, двигателят с вътрешно горене, електрическата крушка. И сега сме съвременници на такава революция на технологиите и, естествено, свикваме да живеем с нея. Технологиите се създават от хора за хора. В основата на всичко стоят човекът и развитието, и затова ние не зaлагаме на технологии на всяка цена, а на такива, от които има реална необходимост.

- Вашият прочит на ръста на кредитите какъв е?

- Има множество фактори, които стоят зад този ръст: икономическото развитие през последните години, което се нуждае от финансиране - новите проекти на бизнеса и нуждите на домакинствата; огромната ликвидност на пазарите, поради експанзивната политика на централните банки и ниските лихви, които правят кредитите по-достъпни. Растящите доходи и ниската безработица също са сред водещите фактори.

- Сливания и придобивания в банковия сектор раздвижват пазара. Белег за какво са те и как ще се отрази това според вас?

- Съвременният банков бизнес има все по-голяма нужда от ефективност, поради постоянно растящите регулаторни разходи и инвестиции в технологии и иновации. Малките банки все по-трудно се справят с тези предизвикателства в условията на свиващи се приходи от лихви и изострена конкуренция. За да се постигне синергия и за да се подобри ефективността, консолидацията изглежда разумно решение. България не изостава от този процес и в последно време сме свидетели на сериозни сделки на банковия пазар на сливания и придобивания.       

- Голямата благотворителна инициатива „Избери, за да помогнеш” продължава вече 10 години. Защо тя е важна за вашата банка?

- Социалната отговорност и солидарността вече 200 години са сред основните принципи на Райфайзен в цяла Европа, към които ние също се придържаме. Но кампанията е важна преди всичко за българското общество, защото прави стотици истории по-добри, като помага на обществено значими каузи. От 2009 г. досега подкрепихме 233 здравни, социални, културни и екопроекти с над 2,7 млн. лв. В момента набираме дарения за нови 24 проекта от сферата на здравеопазването, социалните услуги, култура и образование и екология - всеки може да ги подкрепи на izberi.rbb.bg.

- Едно изречение, с което ще обобщите вашите очаквания за близкото бъдеще на банковата система…

- Ще очертая няколко важни за сектора тенденции - по-балансирана лихвена среда, ефективност, иновации и клиентска ориентация. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Повече четете в бр. 87 на сп. "Икономика"


Етикети: финанси | банки | Райфайзенбанк България | Оливер Рьогл

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини