Кабинетът решава за по-висока минимална заплата за 2019 г.

Работодателите са против административния скок

07:43 19.12.2018
Министерският съвет ще гласува на заседанието си днес за увеличение на минималната работна заплата от 2019 г. до размер на 560 лева от 510 лева сега.

Повишението е с близо 10 на стоq или 50 лева спрямо размера й тази година. Мотивите са запазване жизнения стандарт на нискодоходните работници. Размерът ще отговаря и на очакванията за ръста в икономиката и инвестициите.

Работодателските организации обаче за пореден път се обявиха срещу скока на минималното възнаграждение, тъй като се прави административно и няма реална методика за изчислението му. Според бизнеса новият размер на заплатата ще струва на предприемачите около 248 милиона лева.

Работодателите предложиха увеличението да се отложи за 15 сектора, а профсъюзите не се съгласиха и настояха за скок в заплащането на нощния труд. Последното обаче бе отхвърлено на среща на Тристранния съвет вчера.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: работодатели | синдикати | минимална заплата | МС | увеличение

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини