Какво научи Бил Гейтс през 2018 г.

Фокусът на равносметките на милиардера през години се мени

15:53 30.12.2018
В края на всяка година повече хора се обръщат към себе си и си задават различни екзистенциални въпроси за изминалите 12 месеца. Това по традиция прави и милиардерът Бил Гейтс. През годините, пише той в отвореното си писмо, публикувано неотдавна, тези въпроси са се изменили. През 20-те му години той се е вълнувал от едно нещо – правили софтуерът на Microsoft така, че мечтата за персоналния компютър действително да се сбъдва. 

Днес обаче 63-годишният Гейтс е по-известен с благотворителната си активност, като той управлява средства за милиарди долари и ги насочва към филантропски инициативи в сфери като здравеопазването. Наред с постигането на тези си цели той си задава и въпроси за живота като: Отделих ли достатъчно време на семейството си? Научих ли достатъчно нови неща? Развих ли нови приятелства и задълбочавам ли старите? Гейтс признава, че подобни разсъждения биха били смешни за неговото 25-годишно „Аз“, но „тъй като остарявам, те са много по-значими“. 

Милиардерът е на мнение, че промяната в мисленото се дължи не само на собственото му остаряване, но и на глобалния преход към нов начин на мислене за човешкото благосъстояние. „През по-голямата част от човешката история сме се фокусирали върху това да живеем по-дълго, като се борим с болестите, и да се опитваме да произвеждаме достатъчно храна за всички”, пише той. Сега, когато продължителността на живота се е увеличила драстично, акцентът е върху подобряване на качеството на живот. „Мисля, че това ще бъде тласък за много големи пробиви в бъдещето“, прогнозира още Гейтс.

Ето какво споделя той за наученото от работата си през годината: 

Напредък в изследванията на Алцхаймер. Гейтс обръща внимание на новите теории в областта, една от които предполага предполага разрушаване на мозъчните клетки заради износване на техните енергийни източници. Другата положителна тенденция от 2018 г. е свързана с тенденцията към разширяващия се достъп до данни на учените. Пречка продължава да е недостигът на пациенти за клинични изпитания. 

Премахването на детския паралич. „Мислих, че днес ще бъдем по-близ до изкореняването на детския паралич, отколкото сме“, пише Гейтс и признава, че е подценил трудността на това да се ваксинират деца на места с политическо насилие и война. Той дава пример с ръста на заболяването в Афганистан и Пакистан.  

Все пак им и надежда. Милиардерът коментира иновациите в тестването на отпадъчните води с цел да се проследи вирусът и да се намери източникът преди началото на огнището. „Въпреки всички предизвикателства, аз съм все още оптимист, че скоро можем да премахнем детския паралич“, пише той.

Възстановяване на ядрената енергия. Глобалните емисии на парникови газове се увеличават отново през 2018 г. Гейтс обаче не вярва, че слънчевата и вятърната енергия са достатъчни за справянето с проблема, нито че батериите ще поевтинеят особено в близко бъдеще. Той се надява, че през 2019 г. сс негово настояване САЩ ще си възвърне лидерството в изследванията на ядрената енергетика. Той се надява на ново финансиране и актуализирани правила. 

Публичния дебат около генното инженерство. През ноември китайски учени обявиха, че са успели да помогнат за редактирането на гените на две бебета. Новината бе остро разкритикувана от медицинската общност по света, с мотива, че намесата е прекалена и тя ще се отрази на човешкия генофонд. Гейтс също има негативно отношение към стореното, но допуска, че са възможни и положителни ефекти от експеримента. Затова, смята той, тази тема трябва да бъде част от големия обществен дебат, подобно на изкуствения интелект. За онези, които искат да се потопят в темата, Гейтс препоръчва книгата „Генът“ на Сидхарт Мукхърджи. 

2019 г. за Гейтс 

„Ангажирам се да науча и да мисля за две ключови области, в които технологията има потенциал да окаже огромно въздействие върху качеството на живота ни, но също така повдига сложни етични и социални съображения“, пише той. Те са „балансът между личния живот и иновациите” и „използването на технологии в образованието”.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: Quartz

Етикети: Microsoft | технологии | ядрена енергетика | бил гейтс | филантроп | равносметка | Алцхаймер | детски паралич | генно инженерство

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини