Колко богати са най-богатите фамилии в Азия

И наистина ли животът им е като в популярния нов филм Crazy Rich Asians

Постер на Crazy Rich Asians
Постер на Crazy Rich Asians
19:54 22.08.2018

Успехът на филма "Crazy Rich Asians" привлича вниманието към нарастващото богатство на региона.

Холивудският хит за наследника на семейното богатство от Сингапур, който води вкъщи приятелката си от много по-скромен род, се отличава с моменти на осезаемо възмутително поведение.

Но така ли е в действителност – колко са богати богатите в Азия и как харчат парите си?

Бързият икономически растеж на Китай през последните десетилетия спомогна за рязкото увеличаване на броя на много богатите хора в Азия.

За последните четири години приблизителният брой на хората с 1 млн. долара инвестиции в имоти е по-висок в този район от всички останали в света, според консултантската фирма Capgemini. И според скорошна оценка Китай вече има повече милиардери от Съединените щати.

"Азия далеч не е най-големият собственик на богатството в света – в сравнение със Съединените щати или Европа", казва Рупърт Хугъуърф, основател на Hurun Report, който проследява богатите хора в Китай.

Но за момента богатството на най-богатите семейства в Азия все още е затъмнено от американско и европейско династично богатство. Семейство Уолтън, което притежава около половината от Walmart, остават най-богатата фамилия в света с нетно богатство над 150 милиарда долара.

След тях са братята Кох и семействата зад Марс, Anheuser-Busch InBev и Хермес, според индекса Bloomberg Billionaires.

Три азиатски семейства влизат в Топ 25 на най-богатитет фамилии на Bloomberg, което не включва първото поколение богатства или тези, контролирани от един наследник. Но този брой вероятно ще се увеличи в бъдеще, тъй като милиардерите китайски предприемачи като Jackbot Ma на Alibaba (BABA) предават парите си.

"Китайското богатство е много младо," каза Хугъуърф.

Ето кои са трите най-богати азиатски семейства:

1. Семейство Амбани – 43 млрд. долара


Мукеш Амбани

Най-богататат фамилия в Индия натрупва своите милиарди, след като Дирубхай Амбани, син на учителка, започва текстилен бизнес в Бомбай през 60-те години, преди да се насочи към нефтохимическата промишленост. Резултатът е конгломератът Reliance Industries. След смъртта му през 2002 г. империята е разделена между синовете му Мукеш и Анил.

Двамата братя милиардери са известни със своето съперничества, като последно по-големият брат Мкеш изкупи бизнеса на брат си Анил за безжични услуги след брутална ценова война.

Мукеш, най-богатият човек в Азия, привлече вниманието през 2010 г., когато премести семейството си в ослепителна 27-етажна сграда с басейни, бална зала и градина, разположена на три етажа.

2. Семейство Куок – 34 млрд. долара


Томас Куок

Най-голямата компания за недвижими имоти на един от най-горещите пазари на имоти в света е в основата на богатството на семейство Куок. Компанията Sun Hung Kai Properties е построила повечето небостъргачи в Хонконг, сред които и някои от най-високите. Също така фирмата има голям бизнес и в континентален Китай.

Но съдбите на тримата братя милиардери Куок - Томас, Реймънд и Уолтър - са белязани с драма и разделения. През 1997 г. Уолтър е отвлечен за една седмица; той бе освободен, след като семейството му плати откуп за повече от 77 милиона долара. Само малко повече от десетилетие по-късно братята му го изведеха начело на компанията. През 2014 г. Томас беше осъден за корупция и Реймънд зае поста председател.

3. Семейство Лий – 31 млрд. долара


Дзие-юн Лий

Лий Бюнг-чул поставя основите на бизнес империята Samsung през 1938 г., като стартира малка фирма за търговия с хранителни стоки като плодове и риба. Той се разширява в продължение на десетилетия в много други индустрии, включително текстил, корабостроене, финанси и накрая - електроника.

Един от синовете на Лий, Кун-хе, го заменя след смъртта му през 1987 г. и ориентира компанията от продукти с по-ниско качество към стоки от по-висок клас.

Samsung, най-големият семеен конгломерат в Южна Корея, сега е огромен производител на смартфони, компютърни чипове и други технологични продукти. След като Кун-хе получи сърдечен удар през 2014 г., синът му Дзие-юн, един от четирите братя и сестри наследници, се превърна в де факто шеф на групата.

Тъмните връзки на компанията с политическия елит на Южна Корея обаче излязоха на светло през миналата година и младият наследник бе пратен в затвора по обвинения в корупция.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Азия | милиардери | Мукеш Амбани | богати семейства | богати фамилии | Crazy Rich Asians | Томас Куок | Дзие-юн Лий

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини