Нов опит за рестарт на концесията на Летище София

Първата процедура започна през май 2017 г., но бе прекратена от служебния транспортен министър Христо Алексиев

Снимка: Economic.bg
14:37 27.06.2018
Правителството рестартира процедурата за отдаване на концесия на Летище София. По време на днешното си заседание Министерски съвет разпореди на министъра на транспорта да утвърди обявлението на процедурата и документацията за концесията.

Намерението на правителството да даде Летище София на концесия бе обявено за първи път в края на 2015 г. с проекта на  Закона за държавния бюджет. Процедурата бе стартирана в началото на 2016 г., последваха няколко удължавания на сроковете, за да се включат още инвеститори.

В началото на месец април 2017 г. служебният транспортен министър Христо Алексиев, назначен от президента Румен Радев, прекрати процедурата. По негови думи „тя не защитава националния интерес и подготвителните действия не са свършени по най-адекватния начин и съобразно европейските практики“.

Условията тогава бяха, че първото възнаграждение от нея, което се изплаща на държавата, е минимум 550 млн. лв., като 480 млн. лв. от тях трябваше да отидат спасяването на БДЖ.

Месец по-късно вече новият министър на транспорта Ивайло Московски обяви, че тръжната процедура за концесията ще бъде подновена.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: концесия | Летище София | концесия на Летище София

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини