Ново държавно предприятие ще управлява язовирите

Парламентът създаде „Управление и стопанисване на язовири“ с промени в Закона за водите

11:16 20.06.2018
Нова държавна структура бе създадена с решение на парламента днес. Тя ще се нагърби с нелеката задача да управлява държавните и общински язовири в цялата страна, които не са собственост на НЕК и ВиК дружествата, да ги поддържа и да носи отговорност при проблеми с тях. Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ бе създадено с промени в Закона за водите, които бяха одобрени на второ четене в пленарна зала днес.

Замисълът е предприятието да не е търговско дружество, не работи за печалба и не разпределя дивидент. То ще контролира и язовирите, чиято собственост общините са прехвърлили безвъзмездно на държавата. Извън обхвата му са язовирите, които се стопанисват от НЕК и ВиК операторите. Включена е поддръжката на язовирните стени и съоръженията към тях в изправно техническо състояние.

До 1 март всяка година предприятието трябва да внася в Министерството на икономиката план за дейността си през годината и отчет за предишната. Държавното предприятие се управлява от управителен съвет с 8 членове. Председател ще бъде икономическият министър, а останалите членове - представители на министерствата на околната среда и водите, регионалното развитие и благоустройство, земеделието, храните и горите, на енергетиката, както и на Националното сдружение на общините.

При спор или неяснота относно собствеността на язовир държавното предприятие осъществява организацията и техническата му експлоатация до установяване на собственика. Областните управители назначават комисии, които веднъж годишно проверяват готовността за безопасна експлоатация на язовирите и съоръженията.

Идеята за създаването на новата държавна структура е на икономическия министър Емил Караниколов и дойде след поредните проблеми със зле поддържан язовир. Тогава стана ясно, че отново не се знае кой е собственик на всички язовири в страната, които би трябвало да са около 7000.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини