Собствениците на убитите заради чумата прасета ще получат по 70 лв.

Изискванията са стопаните да са регистрирани и да са в 20-километровите зони около индустриалните свинекомплекси

13:40 19.09.2018

Собствениците на превантивно закланите домашни свине заради опасност от разпространение на чума ще бъдат обезщетени със 70 на животно. Средствата имат право да получат собствениците, които са регистрирани по Закона за ветеринарномедицинската дейност и се намират в 20-километровите зони около индустриалните свинекомплекси.

За изчисление на средствата са използвани изкупни цени за килограм живо тегло и цена на концентриран фураж за изхранване на свине за угояване за месец август 2018 г., се посочва в мотивите към решението на Министерския съвет.

Средствата ще бъдат преведени от Централния бюджет по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите с допълнение към Постановление №130 на Министерски съвет от 5 юли 2018 г.

Основание за клането е опасността от разпространение на болестта Африканска чума по свинете в големите индустриални ферми, около които в непосредствената близост има малки стопанства, които отглеждат свине за лични нужди.

Целта на превантивната мярка е да се намали рискът от проникване и разпространение на заболяването в промишлените обекти. Така ще се запази индустриалното свиневъдство у нас, което определя облика на сектора и ще се ограничи рискът от евентуални големи икономически загуби.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: обезщетения | свине | прасета | чума

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини