59% от българите са шофирали след употреба на алкохол

Жените са по-малки склонни да карат пили зад волана

Снимка: Pixabay

Все още хората сядат зад волана след употреба на алкохол, преценявайки, че консумираното количество е в рамките на допустимото, сочат резултатите от националното проучване на Gemius за отношението, нагласите и склонността на хората да шофират след употреба на алкохол, проведено по инициатива на "Каменица" АД по повод кампанията "Алкохолът е лош шофьор". 

Близо 95% от респондентите не смятат за допустимо шофирането след употреба на алкохол, но въпреки това 59% от хората, които са отговорили, че „по-скоро не“ смятат за допустимо, са шофирали след консумация на алкохол.

Около една трета от участниците в допитването споделят, че шофират след употреба на алкохол. Този дял се запазва спрямо миналата година. Жените са по-малки склонни да карат пили зад волана, както и по-възрастните хора. По-младите и по-неопитните шофьори проявяват значително по-малка склонност да шофират след употреба на алкохол в сравнение с другите групи - 70% спрямо 51%.

Над 68% от анкетираните не приемат за безопасно шофирането на следващия ден след вечер на консумация на алкохол, а 41,5% посочват като най-честа причина да приемат за безопасно това, че количеството алкохол е в рамките на допустимото. 

90% от всички респонденти не биха се качили при шофьор, който е пил, а близо 60% от запитаните смятат, че трябва да има наказание и за пътниците в кола, управлявана от шофьор, консумирал алкохол. 41% от хората вярват, че по-категорични реакции от страна на пътниците биха довели до значително намаляване на пътните инциденти след употреба на алкохол. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: данни | алкохол | проучване | шофиране | употреба

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини