Пълен хаос с електронните винетки

От днес спира конвертирането на хартиените винетки в електронни заради измами, казват от АПИ

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
Хаосът с електронните винетки продължава вече трети ден след въвеждането им от 1 януари. След като стана ясно, че не на всеки граничен пункт има терминали за закупуване на електронна винетка, шефът на „Национално ТОЛ управление“ Антон Антонов заяви пред медиите, че това ще се случи до края на месеца.

Той допълни, че на ГКПП „Капитан Андреево“ има такъв терминал, а днес се монтират 4 устройства на Дунав мост. От обещаните 500 терминала за винетки обаче към момента има инсталирани едва 150. На места по границите, където все още няма терминали, гражданите могат да си купят е-винетка от сайта или мобилното приложение. Те обаче също се оказаха проблемни и в медиите постъпиха множество сигнали на граждани за технически неизправности.

"До края на месеца на всеки граничен пункт ще се продават електронни винетки. От 7 януари ще разпространим мрежата от места, където ще се осъществява продажбата на винетки, а в момента чужденците могат да се информират чрез сайта на АПИ как да си купят такава винетка", обясни още Антонов.

Към момента е-винетки могат да се закупят с пари в брой единствено в регионалните подразделения на Агенция „Пътна инфраструктура” и магазините на „А1”.

Освен това от АПИ признаха, че заради опити за измами от днес спира конвертирането на хартиени винетки в електронни.  Служители от Агенцията обясниха за случай, в който от един регистрационен номер 168 пъти е конвертирана винетка. Те припомниха, че няма да има глоби за непреобразуване на винетките.

"Има механизъм за конвертиране на винетки, ние спираме този механизъм, защото 33% от въведените данни не са добросъвестно посочени. Потребителите, част от тях, се опитват да видят как ще реагира системата и това обезсмисля процеса”, заяви проф. Олег Асенов от Пътната агенция.

Според АПИ системата за електронни винетки е въведена успешно, но проблемите идват от това, че тя е изключително сложна информационно и технически. „Полагат се всички необходими действия“, коментираха от Пътната агенция. 8-те езика за удобство на чужденците ще бъдат активни следващата седмица.

Заради всички тези проблеми с новата система за електронни винетки, глоби няма да има до 15 януари. Това на практика означава, че хората могат да не си купуват винетки в следващите две седмици, което пък означава, че АПИ няма да получава приходи за този период, което е противозаконно.

В края на брифинга пред медиите Антонов побърза да се скрие от журналистите и каза на своя колега, без да обърне внимание на микрофоните на масата, „Хайде да излизаме, че ще ни налазят“.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пътища | АПИ | глоби | винетки | хаос | граничен пункт | електронна винетка | Антон Антонов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини