PwC: Британската икономика ще се срине от №5 до №7 в света през 2019 г.

Франция и Индия ще я изпреварят

Снимка: Pixabay
08:44 19.12.2018
Великобритания рискува да се срине от петата по големина икономика в света до седма по големина през следващата година, когато се очаква да напусне Европейския съюз. Така Франция и Индия ще я изпреварят, съобщи финансовата компания PwC.

Прогнозираният от PwC икономически растеж през 2019 г. за Великобритания е 1,6%, като се предполага, че страната ще успее да избегне шока от Brexit без сделка през март. Ръстът за Франция се предвижда да е 1,7%, а за Индия- 7,6 на сто.

"Обединеното кралство и Франция се конкурират една друга като големина на БВП, но умереният растеж в Обединеното кралство през 2018 г. и 2019 г. вероятно ще наклони баланса в полза на Франция", каза икономистът на PwC Майк Джейкман.

Класирането се основава на размера на националните икономики в щатски долари.

Британската икономика се забави и стойността на паунда се срина след решението от референдума за напускане на ЕС от 2016 г. - т.нар. Brexit.

"Индия е най-бързо развиващата се голяма икономика в света с огромно население, благоприятна демография и висок потенциал за наваксване поради ниския първоначален БВП (брутен вътрешен продукт) на глава от населението", каза Джейкман.

PwC очаква Индия да се покачи на пето място през следващата година от седмо, а Франция да остане на шесто място.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | Великобритания | ръст | Brexit | PwC

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини