Робот помага на пътниците на летището и носи куфарите (видео)

Той ще заработи по-късно през годината на някои от големите международни лелища

21:37 13.07.2018
Вече всеки може да се възползва от личен асистент на летището - само че не човек, а робот. Авиокомпания KLM Royal Dutch Airlines, холандския национален авиопревозвач, тества своя Care-E - син робот, който придружава пътниците до изхода за самолета и дори носи куфарите.

Той ще бъде пуснат по летищата JFK в Ню Йорк и San Francisco International по-късно през 2018 г.

Въпреки че Care-E е продукт на нидерландска авиокомпания, няма да ви се налага да говорите холандски - или английски - за да управлявате робота. Според КЛМ, Care-E използва "разнообразие от познати невербални звуци", за да взаимодейства с пътниците. 

За начало, Care-E ще сканира вашата бордна карта.  Роботът може да пренася до 35 кг. багаж и да се движи до вас с около 3 мили в час (средната скорост на ходене на хората).

Благодарение на технология за изкуствен интелект, Care-E ще има достъп до данни в реално време. Например, роботът ще знае дали изходът на самолета ви е променен и съответно да ви пренасочи към новия.

Това обаче не е първият случай, когато на летищата се ползва робот или подобна на робот машина. На летището в Сеул и на Ла Гуардия в Ню Йорк са правени тестове с гидове-роботи, с различни нива на успех.

И самата KLM досега също е ползвала различни технологии в помощ при пътуване. Авиокомпанията преди това е експериментирала с андроид на име Спенсър в родната си база, летище Шипхол в Амстердам. 

За разлика от Care-E, Спенсър не можеше да носи чанти.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: летище | робот | куфари | KLM Royal Dutch Airlines | Care-E

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини