75% от българската икономика вече е на светло

Същевременно обаче е намалял акцизът, събран от продажбата на тютюневи изделия

75% от българската икономика вече е на светло

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков

2003 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров
Делът на светлата икономика в България е достигнал 74.78% през 2017 г. Това става ясно от най-новото издание на композитния индекс „Икономика на светло”. Той се изготвя въз основа на данни от Националния статистически институт (НСИ) и на анкети, проведени от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).
Проф. Стефан Петранов, ръководителят на екипа, създал Индекса, уточни, че данните не означават непременно, че делът на сивата икономика в страната е над 25%. По думите му процентите мерят честота на явлението „светла” или „сива икономика”, а не точен, фиксиран техен дял. Той припомни, че броят на заетите в сивата икономика варира по сектори и затова не може да се постави общ процент за цялата такава икономика. Председателят на АИКБ Васил Велев обаче отбеляза, че, като се пренебрегнат икономическите уточнения, може да се приеме като цяло, че сивата икономика е 23%.

При представянето на новия индекс Петранов каза, че изсветляването на българската икономика се отчита както чрез данните от НСИ, така и чрез проведените анкети сред работодатели и служители – тяхното усещане за сива икономика е намаляло.

Данните на индекса „Икономика на светло” показват намаление по два ключови показателя – на броя на работещите „на черно” и на събираемостта на акциза от продажбата на тютюневи изделия. Добрата новина идва от дела на компонентата "Неформално заети", който е паднал от 3.56 на 2.96 пункта.

Има обаче влошаване при събрания акциз от тютюневи изделия, като делът на този компонент е паднал от 2.03 на 1.97 пункта. За намаляването на събрания акциз влияние е оказало увеличението от началото на 2017 г. на специфичната ставка на акциза от 70 лв. на 101 лв. за 1 000 къса и намалението на пропорционалната ставка на акциза от 38% на 27%, което доведе до поскъпване на цигарите в някои ценови сегменти, за сметка на други. Като краен ефект имаме понижаване на общата средна цена на пазара и по-малко акциз в бюджета.


На въпрос от репортер на Economic.bg дали предстоящото решение да се повиши с 53% акциза върху бездимните цигари ще влоши показателя за събрания акциз през 2018 г., Петранов коментира, че не очаква такова нещо.

„Не очакваме такъв проблем, защото се прие много по-умерена ставка. Първоначално замислената ставка от 100% беше твърде висока и от гледна точка на акциза в останалата част от Европейския съюз, и от гледна точка на икономическата логика и дори на здравната такава. Сега с тази умерена ставка не очакваме съществено влошаване на събираемостта на акциза за бездимните тютюневи изделия”, каза Петранов.

Прогнозите на експертите от АИКБ и Национален център „Икономика на светло” са, че делът на светлата икономика в България ще продължи да нараства равномерно през идните години. През 2022 г. очакванията са делът ѝ от общата икономика да е 87%.
Подкрепи Economic.bg