Трети терминал на Летище София е излишен, смята китайският посланик

Според Н. Пр. Джан Хайджоу китайските компании са готови да участват в търгове за проекти в държавите членки

Трети терминал на Летище София е излишен, смята китайският посланик
2282 ~ 2 мин. четене
Според мен без точната оценка за бъдещия брой на пътниците не бих казал, че е реалистично да се изгради Терминал 3 на Летище София. Това каза в интервю за „Монитор“ китайският посланик Н. Пр. Джан Хайджоу. Той коментира едно от изискванията към бъдещия концесионер на столичното летище, според което трябва задължително да се изгради трети терминал на стойност около 600 млн. евро.

„Що се касае до проекта за концесия на Летище София, чувам различни коментари. За този проект трябва да има реална цел. Не само китайските компании, а и компании от други страни също проявяват интерес. Но за тях не е много сигурна перспективата на този проект. Примерно, има план за изграждане на Терминал 3 с инвестиция, доколкото помня, от около 600 млн. евро. Не съм сигурен за точната цифра. Но всъщност сега Терминал 2 не функционира пълноценно и много от тези места за кацане на самолети не се използват“, каза посланикът.

Според Н. Пр. Джан Хайджоу китайските компании са подготвени за участие в различни концесии - не само обществени поръчки, но и различни комерсиални концесии. „Щом тези проекти се намират в страна членка на Европейския съюз, значи китайските предприятия са подготвени за справедлива конкуренция спрямо останалите компании по законите и нормите на Европейския съюз. И също така китайските предприятия са подготвени да правят многостранно сътрудничество с останалите компании от другите държави“, каза посланикът.

„Например, китайските компании имат интензивни контакти с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР),заедно да правят проекти. Вчера (бел.ред.  - вторник) имах среща с представителите от CRRC, в момента те вече са започнали проектите, свързани от Средиземно море чрез България за Европа“, каза още дипломатът.
Подкрепи Economic.bg