Унгария обяви промени в съдебната си система

Страната се стреми да опровергае ЕС, че не зачита върховенството на закона

Измененията целят ограничаване на влиянието на правителството на Виктор Орбан върху съдилищата
Измененията целят ограничаване на влиянието на правителството на Виктор Орбан върху съдилищата
Снимка: БТА
14:02 20.09.2018
Унгария започна представя планове как ще промени съдебната си система, за да спрат критиките от страна на ЕС, че в страната няма върховенство на закона. До януари 2020 г. в страната ще бъде нова система от съдилища. Те ще разглеждат въпроси, свързани с държавната администрация, но ще бъдат независими от правителството. Планираните промени бяха обявени от унгарския правосъден министър Лазло Трошани, пише Reuters.

Миналата седмица Европейският парламент гласува старт на процедура, която може да доведе до отнемането на правото на глас на Унгария в Европейския съвет. Санкцията цели да накаже Будапеща за нарушаване на демократичните правила и граждански свободи, както и за липса на борба срещу корупцията. Унгария обаче заяви, че ще оспори тази безпрецедентна стъпка пред Европейския съд.

Унгарският правосъден министър отрече подозренията на критиците, че правителството ще се постарае да напълни новите съдилища със съдии, които са лоялни на правителството на премиера Виктор Орбан. „Бихме искали да създадем една много ефективна система от административни съдилища”, обяснил е Трошани.

Правосъдният министър е отбелязал, че административните съдилища са част от правните системи на няколко страни от ЕС, включително Австрия и Франция. Той е добавил, че новите съдии ще се назначават чрез изпити, които ще отсяват качествените кадри.

По думите на Трошани Унгария все още обмисля няколко модела кой административно да назначава съдиите. На Будапеща засега най-много ѝ допада австрийският модел, при който правосъдният министър има ограничена роля при назначаването на съдии.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: съдебна система | Унгария | правосъдие | Виктор Орбан | съдилища | правосъдна система