Vodafone спира да ползва оборудване на Huawei за мрежите си

Това е поредният удар за китайската компания

Снимка: Wikipedia
18:02 25.01.2019
Vodafone се отказва от Huawei. Вторият по големина мобилен оператор в света заяви в петък, че спира използването на оборудването на Huawei в своите основни мрежи в Европа, предвид политическата несигурност около китайската телекомуникационна фирма.

Това е поредният удар за Huawei, тъй като все повече правителства изразяват загриженост, че нейните технологии могат да бъдат използвани за шпионаж.

Съединените щати, Австралия и Нова Зеландия вече ограничиха използването на продуктите на компанията в своите 5G мрежи, като цитират рискове за националната сигурност. Германия и Канада обмислят подобни мерки.

Huawei твърди, че нейните продукти не представляват риск за сигурността и че няма връзка с китайското правителство.

Главният изпълнителен директор на Vodafone Ник Чет каза в петък, че компанията е решила да "спре" внедряването на оборудването на Huawei в основните й мрежи в Европа, докато говори с регулатори, правителства, агенции за сигурност и самата китайска компания. Тя ще продължи да използва радиосъоръженията на Huawei. 

Той отбеляза, че Huawei е ключова компания на пазара на телекомуникационно оборудване и заяви, че дебатът за китайската фирма се провежда на "опростено ниво".

Пазарът на телекомуникационно оборудване е доминиран от три компании - Huawei, финландската Nokia и шведската Ericsson. Huawei е най-големият доставчик в света и пазарният й дял в Европа се оценява на между 35% и 40%.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Vodafone | Huawei | мрежи | телекомуникации | оборудване

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини