Волатилна търговия на пазарите

Суровинният сектор се представи най-зле

Първият ден на търговия за новата година загатна, че високата волатилност на фондовите борси през последните месеци ще продължи и през януари. Основните американски индекси започнаха сесията със значителни понижения на фона на опасенията за забавяне на икономическия растеж и покачване на лихвените проценти, но в последствие успяха да заличат изоставането и да финишират на зелена територия. 

Индустриалният индекс Dow Jones навакса пасив от над 400 пункта за да завърши с повишение от 0.08%. Широкият измерител S&P 500 напредна с 0.13%, като енергийният, банковият и технологичният сектори се отличиха с най-силно представяне. Индексът NASDAQ успя да добави 0.46% към стойността си, а акциите на Facebook и Amazon поскъпнаха със съответно 3.5% и 2.5%, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг". 

Въпреки стабилните ръстове в понеделник S&P 500 и Dow Jones Industrial Average записаха спадове от съответно 6.2% и 5.6% за 2018 г. И двата показателя отчетоха най-големите си годишни загуби от 2008 г., когато се сринаха с 38.5% и 33.8% съответно. Nasdaq Composite изгуби 3.9% от стойността си през 2018 г. - най-лошата му година от десетилетие насам, когато се срина с 40%. Междувременно европейските пазари започнаха 2019 г. на червено. 

Паневропейският индекс Stoxx600 се раздели с 0.6%, като единствено здравният сектор се търгуваше на положителни нива. Френският САС40 реализира най-голяма загуба от малко над 1%, следван от DAX и FTSE с понижения от 0.18% и 0.04%. 

Суровинният сектор се представи най-зле със спад от над 3% на фона на лошите производствени данни от Китай.

Акцентите днес

Икономически данни – САЩ

В четвъртък вниманието на инвеститорите ще бъде насочено към месечния отчет на ADP института на САЩ относно новооткритите работни места в страната. Отчетът се изготвя след обработката на данни от над 400 000 бизнес предприятия в неселскостопанския сектор. Информацията ще бъде публикувана в 15:15 часа българско време, като очакванията са докладът да отчете 180 000 новооткрити работни места за месец декември.

Инструменти на фокус

Facebook Inc. – Дневна

За малко над пет месеца акцията на Facebook изтри над 40% от стойността си, формирайки силен низходящ тренд. Въпреки това в края на 2018 г. видяхме обнадеждаващо отскачане от подкрепата на долната тренд линия, което се потвърди от индикатора на относителната сила, който се отдалечи от зоната на препродаден пазар. Желателно е да не се избързва с покупка на акцията, като формиране на двойно дъно при цена от $125 може да се използва като добър сигнал за вход в позиция. 

GBP/USD – Седмична

Политическата и икономическа несигурност около Brexit продължава да тежи на британската валута и през новата година, като валутната двойка GBP/USD се е устремила към тест на една от последните си подкрепи – 76.4% от корекцията на Фибоначи. За момента цената успява да се задържи над границата от 1.25, но при неин пробив поевтиняване до ниво от 1.20 определено ще бъде силно вероятно, с което окончателно ще бъдат изтрити всички печалби от близо 16-месечния възходящ тренд. 

XAU/USD – Дневна

Златото изпрати забележителен месец декември, отчитайки поскъпване от над 5%, с което ценният метал успя да прекрати рейнджовото си движение. Впечатление прави намаляващият размер на положителни дневни свещи, което подсказва за отслабване на покупателната сила. В допълнение цената достига и ключово ниво, около което може да се очаква съпротива от продавачите. При формиране на обръщаща меча свещ, вход в къса позиция ще бъде оправдан, като стоп за прибиране на печалбите може да бъде пласиран около цена от $1 250.

NASDAQ-100 – Дневна

След силното отскачане от нивата около 5 750 пункта, технологичният щатски индекс очаквано навлезе в празнично-новогодишен период, в който бе трудно да се определи единна посока на движение. В първия ден на търговия за 2019 година NASDAQ-100 направи опит за тест на психологическите 6 000 пункта, но биковете реагираха на предизвикателството, тласкайки индекса на зелена територия. Смятаме това за положителен сигнал, който ще оправдае покупка, като целта ще бъде достигане на 50-дневната ЕМА, където може да се очаква съпротива от пазара.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: пазар | индекси | фондови борси | волатилност

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини