Започва изграждане на временен покрив на "Царските конюшни"

Ремонтът ще струва 130 000 лв. и трябва да приключи за няколко седмици

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
17:35 11.01.2019
Столична община започва изграждане на временна покривна конструкция на Царските конюшни, която трябва да предпази постройката от разрушаване. Ремонтът е започнал преди няколко дни и ще струва 130 000 лв. Той се извършва с финансиране изцяло от бюджета на Столична община. Това каза зам.-кметът на София Тодор Чобанов при инспекция на ремонта на конюшните. 

Новият покрив е със стоманена конструкция и ще даде необходимото време за изработване проектите за цялостна консервация и реставрация на обекта. От началото на зимния сезон състоянието на сградата е такова, каквото е било веднага след пожара. Предвижда се ремонтът да бъде завършен за няколко седмици, поясни Чобанов. 

Въпреки, че обектът няма статут, през 2015 г. Столична община е приела подробен устройствен план на цялата зона, който забранява разрушаване, надстрояване, видоизменяне на оригиналните структури, каза още зам.-кметът на София. В момента Царските конюшни са със статут на културна ценност, а общината настоява да получат статут на национална културна ценност.  Според Чобанов сградата трябва да има обществени функции - културни, образователни, музейни. 

Заместник-кметът допълни, че вече тече ремонтът и на минералната баня в Банкя с привлечени средства от външен инвеститор. Той ще струва около 6 млн. лв. Друг обект, по който се работи, е по възстановяването на спирка "Вишнева". По думите на Чобанов покривът на сградата вече е възстановен и предстои през годината да се направи читалня, свързана с историята на градския транспорт в столицата. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ремонт | покрив | Тодор Чобанов | царски конюшни

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини