Агенцията за инвестиции не знае за повишена оферта към Volkswagen

По-рано днес президентът Плевнелиев заяви, че правителството е готово да субсидира германската компания с 260 млн. евро

Снимка: Economic.bg/Архив
17:01 16.10.2019
Директорът на Агенцията за инвестиции Стамен Янев не потвърди думите на почетния председател на автомобилния клъстер и бивш президент Росен Плевнелиев (2012-2017 г.), че България е удвоила стойността на субсидията, която е готова да представи на Volkswagen. В интервю за БНР Янев припомни, че страната ни е член на Европейския съюз и не може да не се съобразява с рестриктивните правила по отношение на държавната помощ за търговски дружества, тъй като това изкривява конкуренцията.

По-рано днес Плевнелиев заяви пред националното радио, че правителството е увеличило финансовото си предложение към германския концерн от 135 на 260 млн. евро. „Можем да разширим сътрудничеството с Volkswagen в различни сфери. България тепърва ще изгражда електрическа инфраструктура за електрически автомобили. Имаме идеи как с допълнителни инфраструктурни и образователни мерки да подкрепим Volkswagen", коментира президентът.

Според Янев, който днес е провел среща с икономическия министър Емил Караниколов по темата, страната ни в момента се придържа към подадената инвестиционна оферта към Volkswagen, но запазва възможностите за нейната промяна. Той припомни, че в случая не става въпрос за публичен търг е важно да се запази конфиденциалност на финансовите параметри, за да гледат инвеститорите на България като на предвидим партньор.

„Смея да твърдя, че ние като екип, от страна на правителството, анализираме ситуацията, разглеждаме опциите и ако има възможност, съгласно европейското законодателство, ако рестриктивните правила, свързани с финансовата подкрепа за инвеститори ни позволят, бихме могли да разгледаме и преразгледаме нашето финансово предложение“, каза лаконично Янев.

Междувременно от публикации в румънската преса става ясно, че Букурещ започва отново преговори с Volkswagen за откриване на завода в Румъния.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Росен Плевнелиев | Стамен Янев | Фолксваген | финансова оферта

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини