Алън Тюринг ще е на новата банкнота от 50 паунда

Тя ще е в обращение от 2021 г.

Алън Тюринг на 16 г.
Алън Тюринг на 16 г.
Снимка: Wikipedia
13:38 15.07.2019
Математикът Алън Тюринг, известен с това, че помага да се разбие кодът на германската машина Енигма от времето на Втората световна война и пионер в модерните компютърни науки, бе избран да се появи на новата банкнота от 50 британски лири.

Той е избран от почти 1000 учени, чието решение признава ролята му в защитата от заплахата от немски подводници в битката за Атлантическия океан и влиянието на следвоенното преследване срещу хомосексуалността.

Съобщението, направено от управителя на Банката на Англия Марк Карни в Музея на науката и промишлеността в Манчестър, завършва официалната рехабилитация на Тюринг, който изиграва централна роля в кода на Блечли Парк и центъра за шифриране по време на Втората световна война, пише "Гардиън".

Докато е бил в Блечли Парк, Тюринг измислил начини да разбие немските шифри, включително подобрения на предвоенните полски методи за намиране на настройките за машините на немската Енигма.

Карни заяви: "Алън Тюринг е изключителен математик, чиято работа е оказала огромно влияние върху начина, по който живеем днес. Като баща на компютърните науки и изкуствения интелект, както и герой от войната, приносът на Алън Тюринг е много голям. Тюринг е гигант, на чиито рамене толкова много хора стоят".

Банката похвали Тюринг както за ролята му на учен, така и за влиянието му върху обществото. Преследван за хомосексуализъм през 1952 г., разследването заключава, че смъртта му от отравяне с цианид две години по-късно е самоубийство.

Ликът на Тюринг ще се появи на новата полимерна банкнота от 50 британски лири, когато тя влезе в обращение през 2021 г. след процес на обществено обсъждане, предназначен да почете изтъкнатия британски учен.

Ето и проектът на банкнотата:Банката съобщи, че е получила общо 227 299 номинации, покриващи 989 отговарящи на изискванията кандидатури. Те били ограничени до 12, като Карни направил окончателния избор.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: банкнота | 50 паунда | Алън Тюринг | 50 лири

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини