Amazon и Walmart се оплакаха от самозапалващи се соларни покриви на Tesla

Walmart заведе съдебно дело, а Amazon повече няма да инсталира системите на Tesla

Снимка: БТА
16:54 24.08.2019
Лошите новини за дъщерната компания на Tesla – SolarCity, произвеждаща слънчеви панели, бързо се трупат. Първо Walmart, а сега и Amazon се оплакваха, че покривната инсталация за възобновяема енергия се е запалила. Първи информацията разпространи Bloomberg. 

Гигантът в електронната търговия Amazon каза, че през юни 2018 г. в един от складовете му в Редландс, Калифорния, е възникнал пожар в системата от слънчеви панели на SolarCity. В резултат на това компанията, собственост на Джеф Безос, е aнулирала плановете си да инсталира още от продуктите на Tesla в своите съоръжения. 

Новината идва дни, след като Walmart заведе дело с обвинение, че соларните панели на SolarCity са довели до пожари в най-малко седем от обектите на веригата. Инцидентите датирали от 2012 г. „На всяко място пожарът е възникнал в слънчевите панели на Tesla”, се твърди в съдебните мотиви. 

След като три от запалванията са се случили в сравнително кратка последователност, компанията е поискала от Tesla през миналата година да изключи останалите системи, каквито има в около 240 от обектите на търговската верига. При проверка от страна на Tesla през 2019 г. е установено, че 157 артикула се нуждаят от подмяна или ремонт. 48 от тях са характеризирани като потенциално опасни. 

В четвъртък Walmart и Tesla направиха съвместно изявление, в което се посочва, че се работи по проблема. „Преди всичко и двете компании искат всяка система да работи надеждно, ефективно и безопасно“, се казва в съобщението.

Tesla навлезе убедително на пазара на възобновяеми енергийни източници преди три години, когато придоби SolarCity за 2 млрд. долара. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Amazon | системи | Tesla | SolarCity | панели | соларни покриви | Walmart | соларни

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ