Американски сенатор иска ФБР да разследва FaceApp

Демократът се притеснява от руската връзка на популярното приложение и възможността за изтичане на данни

07:26 18.07.2019
Лидерът на малцинството в американския Сенат Чък Шумер призова ФБР и Федералната търговска комисия да разследват нашумялото напоследък руско приложение FaceApp, което позволява редактиране на лица. Според Шумер апликацията е заплаха за националната сигурност и неприкосновеността на личния живот, пише Reuters.

„Апликацията, която предизвика фурор във Facebook с възможността да състарява лицата на хората, изисква от потребителите да ѝ предоставят пълен и неотменим достъп до техните лични снимки и данни, което може да представлява риск за националната сигурност и неприкосновеността на личния живот на милиони американските граждани“, пише Шумер в писмото си до директора на ФБР Кристофър Урей и председателя на Комисията Джо Симонс.

Националният комитет на Демократическата партия също изпрати сигнал до кандидатите за президент на партията, като ги предупреди да не използват приложението, посочвайки неговия руски произход.
В имейла, видян от Reuters, а преди това и от CNN, началникът по сигурността към Демократическата комисия Боб Лорд призова демократичните кандидат-президенти да изтрият приложението веднага, ако те или техният персонал вече са го използвали.

Засега няма доказателства, че FaceApp предоставя потребителски данни на руското правителство.
Демократите инвестираха сериозно в укрепването на киберзащитата на партията, след като американските разузнавателни служби установиха, че Русия е използвала хакерство като част от усилията за засилване на подкрепата за предизборната кампания на президента Доналд Тръмп през 2016 г. Русия многократно отрича тези твърдения.

FaceApp, разработен от базираната в Санкт Петербург компания Wireless Lab, пише на своя уебсайт, че има над 80 млн. активни потребители. Главният изпълнителен директор Ярослав Гончаров е бил управител на Yandex, широко известен като „руския Google“.

Приложението, което стартира през 2017 г., стана известно през 2018 г., когато премахна своите „етнически филтри“, след като потребителите ги осъдиха като расистки.

„Не е ясно как приложението запазва данните на потребителите и как ползвателите му могат да изтрият данните си след използване на апликацията“, пише Шумер в писмото.

Той смята, че руският произход на приложението за редактиране на снимки повдига въпроси за това как FaceApp позволява на трети страни, включително чужди правителства, да имат достъп до данните на американските граждани.

В изявление, цитирано от медиите, FaceApp заявява, че отказва да продава или споделя потребителски данни с трети страни.

„99% от потребителите не се регистрират, следователно нямаме достъп до данни, които биха могли да идентифицират дадено лице“, се казва в изявление, цитирано от TechCrunch, като се добавя, че повечето изображения са изтрити от сървърите в рамките на 48 часа от датата на качване.

Също така се казва в изявлението, че регистрацията на фирмата собственик на приложението наистина е  Русия, но данните на потребителите не се прехвърлят в Русия.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: хакерски атаки | ФейсАп | руска връзка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини