Тестването на тол системата започва с тарифи между 18 и 25 ст. за километър

Изпълнителят Kapsch трябва да преоборудва още 95 съществуващи рамки

Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) пуска във физическа експлоатация системата за таксуване на тежкотоварни превозни средства. Системата тръгва с тестови тарифи между 18 и 25 ст. за километър, но реални суми няма да се начисляват по нея. Търговската експлоатация, тоест реалното събиране на таксите, трябва да започне не по-късно от 1 март 2020 г. Това обяви Олег Асенов, член на УС на АПИ, който доскоро беше директор на Националното тол управление. 

"От днес продължаваме търговското опериране на електронните винетки и превключваме средата за тол от тестова в среда за разработка, за да може още от вторник в четири демонстрационни центрове в страната да поканим транспортните фирми да се запознаят с това как работи системата", обясни Асенов.

Днес при предаването на системата от изпълнителя Kapsch към пътната агенция бе направена демонстрация на част от функциите ѝ. Така например при маршрут от София до Бургас със закупена маршрутна карта, камион над 12 тона с 4 оси и екологичен клас Евро 5 ще плати 73.49 лв.

Първоначално в обхвата на тол системата ще влязат 6000 км., близо 30% от републиканската пътна мрежа. Очакваните приходи от такси са 600 млн. лв. от толуване и 220 млн. лв от електронни винетки. От следващата седмица транспортните фирми ще имат възможността да се запознаят с работата на тол системата в четири демонстрационни центрове в страната – София, Пловдив, Варна и Русе. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АПИ | камиони | пътни такси | тол система

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини