АПИ: „Телетол“ може отново да кандидатства за продажба на е-винетки

Пътната агенция отхвърли обвиненията на декласираната фирма за създаването на изкуствен монопол

16:15 26.06.2019
Агенция „Пътна инфраструктура“ заяви, че декласираната „Телетол“ може отново да кандидатства за продажба на електронни винетки, „след като се приведе в съответствие“. Пътната агенция отговори на обвиненията на фирмата с прессъобщение до медиите и категорично отхвърли твърденията, че поддържа изкуствен монопол при доставчиците на тол услуги.

“Телетол” АД остава регистриран Национален доставчик на тол услуги. Напомняме, че дружеството няма да има възможност да продава електронни винетки, тъй като не постигна оперативна съвместимост на база интерфейс с Електронната система за събиране на пътни такси“, пишат от АПИ.

Според „Телетол“ обаче на компанията са и били нужни 6 месеца да получат регистрация и договор за Национален доставчик на услуги. От пътната агенция коментираха, че това не е вярно.

"Дружеството е подало документи за регистрация на 8 март 2019 г. С решение на УС на АПИ от 18 март 2019 г. “Телетол” АД е вписан в регистъра на НДУ на сайта www.bgtoll.bg, с което приключва първата фаза от регистрацията съгласно Общите условия. На 14 май е подписан договор с “Телетол” АД, който влиза в сила едва след доказване на оперативна съвместимост с интерфейса на електронната система. Решението на УС на АПИ за прекратяване на договора идва месец по-късно – на 19 юни 2019 г., тъй като не е постигната оперативна съвместимост на база интерфейс.", обясняват от АПИ.

От „Телетол“ коментираха на пресконференция днес, че след многобройни запитвания им е отказан достъп до системата, в която да се тества тяхното технологично решение. „Агенция „Пътна инфраструктура“ не знае какво е нашето технологично предложение“, коментира по-рано днес Лиляна Деянова от „Телетол“.

Според АПИ обаче компанията предлага нова технология, която няма нищо общо с изпълнението на изискванията от Общите условия и представлява сериозно неизпълнение на договора и опит за пренаписване и на договора, и на Общите условия.

„По повод твърдението на “Телетол” АД, че за решението на УС на АПИ за прекратяване на договора са разбрали от прессъобщение информираме, че писмото на председателя на АПИ Георги Терзийски е изпратено по електронна поща на 20 юни, както и по установения административен ред чрез пощенска услуга с обратна разписка. По електронна поща писмото е изпратено от директора на НТУ проф. Олег Асенов в качеството му на лице за контакти по договора с “Телетол” АД. Електронното писмо на проф. Асенов е до Тони Шиби, лице за контакт по договора от страна на “Телетол”. В приложената снимка се вижда, че писмото е изпратено на 20.06.2019 г. в 17:53 часа.“, пишат още от пътната агенция. Отговорът идва по повод твърденията на компанията, че са научили за тяхното декласиране от прессъобщението на Агенцията, а не в официално решение до тях.

От АПИ изпратиха снимка и официалното електронно писмо, което са изпратили до "Телетол":


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АПИ | тол система | е-винетки | Телетол | Национална тол управление | Олег Асенов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини