Apple заяви, че дава работа на 2.4 млн. души в САЩ

Компанията е критикувана, че избира Китай за място, където да сглобява продуктите си

Снимка: БТА
11:11 16.08.2019
Apple осигурява пряко или косвено 2.4 млн. работни места в САЩ, което с 20% повече от двата милиона, изчислени през 2017 г., заяви технологичната компанията, цитирана от Reuters. Производителят на iPhone заяви, че пряката му работна сила е нараснала от 80 000 на 90 000 за две години и половина. 

По-голямата част от ръста идва от компании като Broadcom, които правят в САЩ части за продукти на Apple, както и от трети страни, производители на софтуер, които правят приложения за iOS. Така работните места, свързани с приложения, възлизат на 1.9 милиона, което е с 325 000 повече от предходната оценка, уточни компанията от Купертино, Калифорния. 

Apple не казва по каква методика е направила изчисленията, нито как е финансирано изследването. Прогнозите за непряко създадените работни места обаче може да варират значително в зависимото от начина на извършване на анализ. 

Новините идват в момент, когато гигантът бива критикуван, включително от президента на САЩ Доналд Тръмп, че сглобява устройствата си в Китай. Apple излезе с контра аргумент, че е похарчила 60 млрд. долара за продукти и услуги от американски доставчици само през 2018 г., а до 2023 г. планира да увеличи тези си разходи до 350 млрд. долара. 

През декември Apple заяви още, че е похарчила 1 млрд. долара за изграждането на нов кампус в Остин, Тексас, където ще се настанят до 15 000 служители. Компанията коментира, че е добавила преки работни места в Сиатъл, Сан Диего, и Кълвър Сити, Калифорния. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: apple | Китай | САЩ | работни места | производство | работа | критики

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини