Държавата спира да дава гражданство срещу депозит и покупка на акции

Оказало се, че често в момента на кандидатстване за гражданство, чужденците били изтеглили вложенията си

13:26 02.10.2019
България предстои да отмени предоставянето на гражданство срещу краткотрайни инвестиции в държавни ценни книжа (ДЦК) и в лицензирани кредитни институции. Това предвижда одобрен от Министерския съвет проект за промени в Закона за българското гражданство.

Досега българско гражданство се предоставяше при значително облекчени условия се предоставяше на чужденците, получили статус на постоянно пребиваващи у нас, срещу краткотрайни инвестиции за над 1 млн. лв. Гражданство получаваха и техните семейства. Облекчените условия за получаване на гражданство важаха и за бизнесмените, увеличили инвестицията си при същите условия на закона до стойност най-малко два милиона лева.

Причината да се отменят облекчените условия е, че практиката е показала, че кандидатствалите за придобиване на българско гражданство след направени вложения за закупуване на ДЦК на стойност над 1 млн. лв. или след влагането на въпросната сума в кредитна институция, са увеличили инвестицията при същите условия до 2 млн. лв. Към момента на подаване на молбата за придобиване на българско гражданство или на някой от следващите етапи от производството често се оказвало, че инвестицията вече не е валидна, тъй като закупените български ДЦК вече били продадени.

Освен това са установени случаи, в които при направено вложение чрез договор за доверително управление, лицето не притежавало банкови сметки и не е било регистрирано като инвеститор в съответната банка, посочена от него за вложение на своя капитал под формата на парични средства или други финансови активи.

Същевременно лицата, кандидатстващи за придобиване на българско гражданство на основание краткосрочни инвестиции, го получават значително по-бързо, без да са длъжни да владеят български език и без нужда да се откажат от досегашното си гражданство.

Законопроектът с промените в Закона за българското гражданство предвижда кандидатстващите за българско гражданство да са задължени да уведомяват Министерството на правосъдието за настъпили промени във фактите и обстоятелствата, свързани с българското гражданство, и да представи съответните актуални документи, свързани с промяната. Предлага се неуведомяването за настъпилата промяна да бъде основание за отмяна на българското гражданство.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | паспорт | държавни ценни книжа | българско гражданство | кредитни институции | влогове | краткосрочни инвестиции

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини