Безос: Харча милиардите си за космоса, защото рушим Земята

Той е най-богатият човек на планетата, но гледа много по-далеч в откритото пространство

Снимка: БТА
11:09 18.07.2019
Основателят и изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос е най-богатият човек в света с нетно състояние в размер на 125 млрд. долара, сочи справка в Bloomberg Billionaire Index. Голяма част от парите си той инвестира в развитието на космически технологии чрез своята компания Blue Origin. 

Защо? „Защото мисля, че е важно“, каза простичко в интервю за CBS Безос във вторник. „Мисля, че това е важно за тази планета. Мисля, че това е важно за динамиката на бъдещите поколения. Това е нещо, за което съм дълбоко загрижен и нещо, за което мисля през целия си живот“, обясни още милиардерът, цитиран от CNBC. 

Безос, чиято философия гласи, че човек не избира страстите си, те избират него, се очарова от космическото пространство още като дете. Тогава той е увлечен от астронавтите Бъз Олдрин и Нийл Армстронг, които 1969 г. стават първите хора, кацнали на Луната. 

Към днешна дата развитието на космическите технологии е от решаващо значение за просъществуването на човечеството, за да оцелее то в дългосрочно бъдеще, смята още Безос. „Ние, хората, трябва да отидем в космоса, за да имаме процъфтяваща цивилизация“, казва той и насочва вниманието към това, че планетата вече е малка за нарастващото население. 

„Виждаме го в неща като изменението на климата, замърсяването и тежката индустрия. Ние сме в процес на унищожаване на тази планета“, коментира милиардерът, който призовава, че „трябва да запазим тази планета“. 

За целта ще е необходимо да можете да живеете и работите в космоса, казва Безос и посочва, че в момента нещата, които се изпращат в откритото пространство, се правят на Земята. „В крайна сметка ще е много по-евтино и по-просто да се правят сложни неща, като микропроцесори и всичко, в космоса и след това да се изпращат обратно на Земята, така че да няма големи фабрики и индустрии, произвеждащи замърсяване, както сега“, обяснява той.  

Земята може да остане като място за живеене, разсъждава още Безос. 

Преди това да стане реалност ще минат „няколко поколения“ и „стотици години“, добавя още той. По думите му Blue Origin вече работи по технология, която би могла да направи това възможно. А хората ще могат да живеят и в космоса, ако предпочитат. Според Безос ще има избор на хубави места за пребиваване и тук, и извън Земята. 

Иначе, със сегашната си работа компанията работи за това да превърне космическите пътувания в нещо толкова обикновено, както днес са въздушните. Така смята и Джон Глен, първият американец, обиколил Земята, който прати писмо на Безос през 2016 г. „Той ми написа най-красивото писмо едва няколко дни преди да почине“, казва милиардерът, който високо оценява думите на астронавта и е сложил ръкописа в кабинета си. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Amazon | Космос | Джеф Безос | Blue Origin

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини