В първия кампус в „Студентски град“ ще влязат 4 блока

Идеята на Столична община и МОН е да бъдат обособени общо 10 такива кампуса

Част от Студентски град и Зимния дворец
Част от Студентски град и Зимния дворец
Снимка: Wikipedia
14:36 04.06.2019
Разработва се проект на първия университетски кампус в кв. „Студентски град“, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Той е изготвен изцяло в партньорство с Министерството на образованието и науката и е финансиран от МОН. По думите на столичния кмет кампусът ще е с площ от 27 дка и в него ще има 4 общежития с алеи, площадки и озеленяване.

Както по-рано Economic.bg писаквартал „Студентски град” ще бъде преобразен в жилищно-общежитиен комплекс от затворен тип. Столична община обяви конкурс за идейна разработка за трансформирането му, а печелившият проект ще послужи за възлагане на обществена поръчка за изпълнение на дейностите. Проекти се приемаха до 7 май 2019 г.

„Години наред в кв. „Студентски град“ имахме и продължаваме да имаме проблеми със строителството - с това, че „Студентски град“ отдавна не е студентски град, а просто един квартал на София. За наша радост вече сме на финала и се разработва проектът за първият университетски кампус“, обяви столичният кмет, цитирана от "Фокус".

Фандъкова заяви, че през 2001 г. е приет Подробен устройствен план (ПУП) на кв. „Студентски град“, според който се застроява всичко, което може да се застрои, включително двора на НСА.

„През 2008 г. с участието на районния кмет и Столична община се прави нов ПУП, който спасява от застрояване над 220 дка, включително целият двор на НСА и районите на кампусите. Този план защитава възможността за обособяването на над 10 кампуса в кв. „Студентски град“, посочи Фандъкова.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: кампус | Студентски град | общежития

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини